Belföld

Lebukott egy ál-nagykövet Zágrábban

Négy évig szerepelhetett egy szélhámos Bissau-Guinea nagyköveteként Zágrábban, noha a két állam között nincsenek is diplomáciai kapcsolatok.

A most 58 éves férfi, aki jelenleg a Dediderio Ostrogon da Costa nevet használja, hamis megbízólevelet adott át a horvát külügyminisztériumnak, és hamis volt diplomata-útlevele is. Házat is bérelt a horvát fővárosban a “nagykövetség” számára, és Bissau-Guineába szóló vízumokat is kiállított.

A horvát külügyminisztérium szerdai bejelentése szerint azon bukott le az álnagykövet, hogy horvát állampolgárságért folyamodott az illetékes hatóságokhoz. A diplomatától meglehetősen szokatlan kérés gyanút ébresztett a horvát hatóságokban, ezért kezdtek el nyomozni a “nagykövet úr” után.

Az Interpol szerint gyémántcsempészet miatt már régóta körözik a nevét gyakran változtató férfit Ausztriában – jelentette a német dpa hírügynökség. Az nem derül ki a külügyi közleményből, miért nem tűnt fel senkinek a horvát külügyminisztériumban, hogy a nyugat-afrikai országgal nincsenek is diplomáciai kapcsolatai Zágrábnak. Az sem, milyen előnyökre tett szert hamis státusával az egyelőre rejtélyes kilétű szélhámos. Nem ismeretes, miből fedezte a “nagykövetség” fenntartási költségeit.

Vele együtt őrizetbe vette egyébként a horvát rendőrség a “nagykövetség” további öt “diplomatáját” is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik