Belföld

Kormányalakítás helyett hatalmi vetélkedés Palesztinában

Nem alakult meg a kedd éjfélig kitűzött határidőre az új, állandó palesztin kormány, miután nem zárult le a Jasszer Arafat palesztin elnök és Ahmed Korei ügyvezető kormányfő közötti hatalmi vetélkedés, amely az izraeli-palesztin békefolyamat előrevitelét is hátráltathatja.

Arafat a keddi éjféli határidő lejárta előtt néhány órával ügyvezető kormánynak minősítette a jelenleg válságkormányként működő nyolc tagú kabinetet, némi időt nyerve ezzel a biztonsági szervek felügyelete körül kialakult éles ellentétek rendezésére. Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere úgy vélekedett, hogy a kabinet két-három napig működhet ügyvezető kormányként, de legfeljebb egy héttel lépi majd túl a határidőt.

Arafat a múlt héten kérte fel Koreit az állandó kabinet kormányfői posztjának betöltésére, és november 4-ig adott időt a kormányalakításra. A válságkabinet kedden megtartotta utolsó ülését, de ezt követően is bizonytalanság övezte a majdani állandó kabinet személyi összetételét. Arafat és Korei is lényegében a magáénak akarja a biztonsági szolgálatok feletti ellenőrzést. Korei Nászer Juszef tábornokot jelölte az állandó kormány belügyminiszterének és rá ruházná a biztonsági szolgálatok felügyeletét, amit Arafat ellenez.

Ajánlott videó