Belföld

A kínai kormány befektetne a Linuxba

A kínai kormány azt tervezi, hogy pénzügyi támogatással áll azok mögé a Linux-alapú számítógépes rendszerek mögé, amelyek a világ leggyorsabban fejlődő technológiai piacán versenyezni képesek a Microsoft Windows-alapú fejlesztésekkel.

“Kína a hazai szoftveripart a – szabad forráskóddal rendelkező – Linux köré építené” – mondta a jelentős hatalommal rendelkező információipari minisztérium miniszter-helyettese. “A Linux lehetőséget ad számunkra arra, hogy áttörést hajtsunk végre a szoftverfejlesztésben…de a piac nem fejlődhet kellő gyorsasággal kormányzati támogatás nélkül” – idézi szavait a minisztérium web-oldala. A tervezett kormányzati befektetés nagyságrendjével kapcsolatban azonban nem közölt részleteket.

Kína információ-technológiai piaca évente 20 százalékkal nő; a szoftver-eladások értéke 2005-ben várhatóan eléri a 30,5 milliárd dollárt – áll az International Data Corp. jelentésében. A kínai számítástechnikai iparban meghatározó szereppel rendelkezik a Microsoft, az Oracle Corp, az IBM Corp, a Sybase Inc, az UFSoft és a Kingsoft Co.

Japán, Kína és Dél-Korea szeptemberben arról kötött megállapodást, hogy együttműködnek egy olyan új számítógépes operációs rendszer kialakításában, amely alternatívát jelenthet a Windows-zal szemben. Japán lapértesülések szerint nagy valószínűséggel egy nyílt forráskódú rendszert alkotnának – olyat, amilyen a Linux.

Kínai kormányzati tisztségviselők korábban arról nyilatkoztak, hogy előnyben részesítenék a nyílt forráskóddal rendelkező szoftvereket, mert így könnyebben védhetőek az érzékeny állami információk és nem lehet könnyen hozzáférni a hálózatokhoz sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik