Belföld

Eutanázia-botrány borzolja a franciák idegeit

Nem a lélegeztető gépről való lekapcsolás, hanem az orvos által beadott injekciók oltották ki a magatehetetlen Vincent Humbert 22 éves francia fiatalember életét - jelentette be szerdán az illetékes francia ügyészség.

A boulogne-sur-meri igazságügyi testület bejelentése gyökeresen új jogi környezetbe helyezi a franciaországi eutanáziavitát felkorbácsoló tragikus esetet.

A három évvel ezelőtt autóbalesetben végzetesen megsérült, teljes testében lebénult és félig megvakult fiú szeptember végén halt meg, nem sokkal az után, hogy anyja nagy dózisú fájdalomcsillapítót csempészett be a beteget tápláló infúzióscsőbe. A tett elkövetésének napján jelent meg Vincent Humbert könyve. Ebben a magatehetetlen fiatalember az eutanázia jogáért emelt szót, és előre büntetlenséget kért anyjának, aki megígérte, hogy ha más mód nincs, hozzásegíti fiát a kegyes halálhoz. A francia törvények az eutanázia semmilyen formáját nem engedélyezik.

Gérald Lesigne ügyész közleménye szerint az elhunyton végzett halottkémi vizsgálat megállapította: a fiatalember nem az anyja által beadott nyugtatók miatt vesztette életét, és nem is annak nyomán, hogy a kómába esett beteget életben tartó lélegeztető gépet Frédéric Chaussoy, a beteg kezelőorvosa két nappal később kikapcsolta.

A szakértői vélemény kimutatta, hogy Vincent Humbert halálát az a két injekció okozta, amelyet Chaussoy doktor fecskendezett be páciense testébe. Az egyik egy Nesdonal nevű nyugtató volt, a másik viszont egy káliumklorid-tartalmú mérgező hatású készítmény; ennek következtében állt le a beteg szívműködése.

A fiú halála után pár nappal Chaussoy doktor kiállt a nyilvánosság elé, s bejelentette, hogy az általa vezetett orvoscsoport döntése alapján saját kezűleg kapcsolta ki az öntudatlan beteget életben tartó gépezetet. A példa nélküli sajtóértekezlet alkalmával az orvos közölte, magára vállalja a tett összes jogi következményeit.

Az igazságszolgáltatás egy hónappal a történtek után, október végén indított büntetőjogi eljárást. A depressziós állapotban lévő anya ellen azon a címen kezdtek vizsgálatot, hogy védekezésre képtelen személynek szándékosan mérgező tartalmú anyagot adott be; ennek nyomán öt év elzárásra ítélhetik. Az orvost előre megfontoltan elkövetett mérgezés bűntettével vádolják, ami életfogytiglani elzárást vonhat maga után. Egyelőre mindkét gyanúsított szabadlábon van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik