Belföld

EU-gazdaregisztráció: aki lemarad, kimarad

admin

2003. 11. 05. 15:01

A mezőgazdasági nyilvántartási rendszer meghonosításával elmaradó csatlakozó országokat az a veszély fenyegeti, hogy nem fogják megkapni a nekik szánt mezőgazdasági támogatásokat - áll a Financial Times szerdai számában.

A vezető londoni üzleti napilap, amely a csatlakozó és a tagjelölt országok felkészülését értékelő éves uniós jelentés közzétételének napjára időzítette a cikket, azt írta: főleg Lengyelországot fenyegeti az a veszély, hogy késve, vagy egyáltalán nem jut hozzá az agrártámogatásokhoz, ha nem végez most már gyorsan a számítógépes mezőgazdasági nyilvántartási rendszer kidolgozásával.

Brüsszeli bizottsági illetékesek a lapnak mindazonáltal azt mondták, hogy Lengyelország mellett Magyarország, Szlovákia és Málta is elmaradásban van. Az egyik név nélkül idézett bizottsági tisztviselő szerint “Damoklesz kardjaként lóg” ezek fölött az országok fölött az a fenyegetés, hogy az EU nem lesz képes közvetlen kifizetések formájában átutalni nekik a mezőgazdasági támogatásokat.

Raskó György, akit a lap a magyar szaktárca agrártanácsadójának nevez, a Financial Timesnak azt mondta, hogy “a június óta elért haladás egy nagy-nagy nullával egyenlő”, s a minisztérium eddig egyetlen szerződést sem írt alá a szükséges információ-technológiai fejlesztések elvégzésére.

A lap szerint azonban Lengyelországnak – mezőgazdasága puszta méretei miatt – sokkal nagyobb feladatot kell megoldania, mint a többi csatlakozó ország bármelyikének. Az Európai Unióban jelenleg összesen 6 milliónál alig valamivel több agrártermelő van; egyedül Lengyelországban 2 millióan élnek a mezőgazdaságból.

Az EU-ban 7 millió a művelés alatt álló földparcellák száma, Lengyelországban, ahol a parasztok zöme jellemzően kis földcsíkokat művel, több mint 10 millió parcella van. Ezek mindegyikét fel kell mérni, nyilvántartásba kell venni, és tulajdonos szerint azonosítani kell, mielőtt az EU-pénzek folyósítása megkezdődhet – áll a Financial Times szerdai elemzésében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.