Belföld

Befektetésajánló – jót jelentett a Richter

A blue chipek közül hagyományosan elsőként publikálta harmadik negyedéves eredményeit a Richter. A nem várt rekordbevétel és rekordprofit megállíthatja az árfolyamesést.

A tőzsdei cégek gyorsjelentési dömpingje csak a jövő héten esedékes, de a hagyományosan korán jelentő Richter már ma közzétette harmadik negyedéves eredményeit. A gyorsaság mellett a befektetők a
Befektetésajánló – jót jelentett a Richter 1

várakozásokat jócskán meghaladó tényszámokat is honorálhatják, és megingathatják az utóbbi hetek elképzeléseit, miszerint a legnagyobb gyógyszergyári papír árfolyama túl lenne értékelve. A tények tükrében most kíváncsian várhatjuk az újonnan elkészülő elemzői becsléseket, illetve azt, hogy a most 24 ezer forint körül mozgó árhoz képest milyen célárfolyamtot tartanak reálisnak.

Kedvező kilátások

 

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Rt. vezérigazgatója a gyógyszergyár legfontosabb exportpiacain – USA, EU, FÁK – éves szinten továbbra is 10-15 százalékos árbevétel-növekedést tart reálisnak. A társaság szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: 2003-ban a fenti trendeknél várhatóan magasabb lesz a növekedés, jövőre viszont a jelenlegi magas értékesítési szintekhez képest nehéz lesz a továbblépés. 

Rekordbevétel, rekordprofit

A szerdán közzétett gyorsjelentés impozáns profitadatai szerint a Richter Gedeon Rt. 2003 első három negyedévében 24,543 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 23,3 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. A nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) alapján készült, nem auditált, nem konszolidált jelentés szerint a társaság üzemi nyeresége 39,5 százalékkal nőtt, 23,885 milliárd forintot tett ki. A konszolidált adatok szerint a mérleg szerinti nyereség 24,764 milliárd forint, ami 25,1 százalékos növekedés. A csoportszintű üzemi eredmény 24,028 milliárd forint, ami 39,5 százalékkal haladja meg a bázist.

Ami a forgalmat illeti: a Richter az első kilenc hónapban 85,874 milliárd forint árbevételre tett szert, ami 18,7 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, konszolidált szinten pedig 23,8 százalékkal növekedve 107,82 milliárd forintot ért el a cégcsoport. A hazai piacon 8,8 százalékos részesedésével a társaság megtartotta vezető pozícióját.

Ezek a számok rendre meghaladják (mintegy 15 százalékkal) a piacon kialakult elemzői konszenzust, és óvatos, de biztató jövőképet is sugallnak. A háromnegyed éves rekordok hajtóereje az árbevétel növekedése volt, a társaság a belföldi, a FÁK-térségbeli, az uniós és az amerikai piacokon is jelentősen bővíteni tudta piaci jelenlétét.

Bizonytalansági tényezők

Van azonban, ami a társaság jövőbeli szereplését bizonytalanná teszi. Elsősorban a hazai piaci környezet, nevezetesen az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral függőben lévő tárgyalások. A 2004-től érvényesülő ár- és támogatási rendszerről ugyanis még mindig nem született megállapodás, ennek hiányában pedig jelenleg tervezhetetlen a működési környezet e két kiemelkedően fontos eleme.

A 2003. szeptember 1. és december 31. közötti időszakra vonatkozóan (az OEP és a Richter által) aláírt szerződés mindazonáltal átmeneti megoldást jelent – hangsúlyozza a jelentés. A gyógyszerártámogatási kassza Richter-termékekre eső részének esetleges keret-túllépése esetén a társaságnak befizetési kötelezettsége merül fel, számításaik szerint 400-600 millió forint. Szintén kérdőjeleket rajzol az orosz piacon érzékelhető bizonytalanság, bár a gyorsjelentés kiemeli: a jövő év elején esedékes parlamenti és elnökválasztások tovább javíthatják a makrogazdasági környezetet és a piaci feltételek Oroszországban.

Erősödhet a tőzsdén

Az utóbbi hetekben inkább az eladók voltak túlsúlyban a Richter piacán, miután egyre erősödött az a nézet, hogy a részvény túlértékelt. Az elemzői ajánlások többsége tartásra javasolta a papírt, de akadt olyan megítélés is, amely szerint inkább eladni lenne érdemes (igaz, ezt nem fundamentális okokkal, hanem a részvény árazásának módjával indokolta az elemző).

A szerdai adatok tükrében Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Rt. elemzője szerint a szerdai napon drágulhat a Richter-részvény, bár hozzáteszi: az árfolyam eddig kicsit túlzottan magas volt, így inkább középtávon várható jelentősebb árfolyamelmozdulás. Csáky Attila, a CA IB Értékpapír Rt. szakértője szintén lehetségesnek látja a Richter árának emelkedését, miután a cég nettó profitja 15 százalékkal meghaladja az elemzői várakozásokat. Kiemelte, hogy az európai hangulattal együtt mozoghat a budapesti tőzsde is, az pedig egyelőre kedvezőtlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik