Belföld

Soros mégsem hagyja el Kelet-Európát

Nem vonul ki a Soros Alapítvány Kelet-Közép-Európából, csupán átalakítják a térségben tevékenységüket. A napokban egy albizottság alakult, amelynek feladata, hogy döntsön a csaknem huszonötmillió dolláros évi juttatás felhasználásáról – értesült a Népszabadság.

Az eddigi tervek szerint ugyanis 2010-ben végleg, addig pedig fokozatosan építette volna le jelenlétét Európában a magyar származású üzletember által életre hívott alap.

Soros György hét végi budapesti látogatásakor kifejtette: Brüsszel komoly forrásokat nyit meg a térség számára, így az alapítványra már nincs annyira szükség. A Medgyessy-kormány működéséről az üzletember elmondta: a kabinet felelősségteljesen viselkedik, amikor gazdasági megszorító intézkedéseket hoz.

Soros szerint a választásokkor az előző és a jelenlegi kormány „túlságosan kiengedte a gyeplőt”, ami rossz irányba vitte a makrogazdaságot. Soros úgy véli, az Egyesült Államok és a kontinens között lévő feszültség „egészséges hatással” lesz Európára: arra sarkallja Brüsszelt, hogy kidolgozza saját biztonságpolitikai elveit.


 

Ajánlott videó

Annak jártunk utána, hogyan zajlik egy eljárás, és azon túl mi vár a rajtakapott egészségügyi dolgozókra, valamint hogy kevesebb borítékot csúsztatnak-e zsebbe az új szabályozás óta a betegek.