Belföld

MSZP-SZDSZ megállapodás: nem lesz 40 százalékos adókulcs

admin
admin

2003. 11. 03. 15:09

Nem lesz jövőre 40 százalékos adókulcs a legmagasabb jövedelműeknél, az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetőjének hétfői megállapodása szerint ugyanis a szocialista képviselőcsoport tiszteletben tartja a szabad demokraták ez irányú kérését - tájékoztatta Juhász Gábor közleményben az MTI-t.

A szocialista frakció – mintegy 70 százalékos többséggel – elfogadta azt a megállapodást, amelyet Lendvai Ildikó ajánlott Kuncze Gábor frakcióvezetőnek, annak érdekében, hogy pont kerüljön a jövő évi adó és- járulékmódosítások indítványai megvitatásának végére.

Mint az MSZP frakcióvezető-helyettesének közleménye írja: “a jövő évben a szocialista frakció tiszteletben tartja az SZDSZ-nek azt a kérését, hogy ne legyen 40 százalékos adókulcs a legmagasabb jövedelműek esetében sem; a magasabb jövedelemtulajdonosok arányos közteherviselése a nyugdíjjárulék-fizetés felső határának emelésével valósul meg”.

Juhász Gábor a megállapodás részleteit ismertetve kitér arra, hogy jövőre “az átlagkereset háromszorosa után kell járulékot fizetni”; a magasabb járulékot fizetők úgy viselik a magasabb terheket, hogy abból egyéni hasznuk is származik, mert nyugdíjalapjukba beleszámít majd, így magasabb nyugdíjellátásban részesülnek.

A megállapodásban az SZDSZ vállalta, hogy eláll a 2005. évi adóelképzeléseinek törvénybe foglalásától. Hétfőn az MDF-frakció is úgy döntött, hogy nem támogatja az MSZP által a legmagasabb jövedelemkategóriában kezdeményezett negyedik szja-kulcs bevezetését. “Az MDF szerint a jövedelem megadóztatása messze nem éri el azt a társadalmi hatást, ami indokolt lenne” – hangsúlyozta Herényi Károly.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.