Belföld

MSZP-SZDSZ megállapodás: nem lesz 40 százalékos adókulcs

Nem lesz jövőre 40 százalékos adókulcs a legmagasabb jövedelműeknél, az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetőjének hétfői megállapodása szerint ugyanis a szocialista képviselőcsoport tiszteletben tartja a szabad demokraták ez irányú kérését - tájékoztatta Juhász Gábor közleményben az MTI-t.

A szocialista frakció – mintegy 70 százalékos többséggel – elfogadta azt a megállapodást, amelyet Lendvai Ildikó ajánlott Kuncze Gábor frakcióvezetőnek, annak érdekében, hogy pont kerüljön a jövő évi adó és- járulékmódosítások indítványai megvitatásának végére.

Mint az MSZP frakcióvezető-helyettesének közleménye írja: “a jövő évben a szocialista frakció tiszteletben tartja az SZDSZ-nek azt a kérését, hogy ne legyen 40 százalékos adókulcs a legmagasabb jövedelműek esetében sem; a magasabb jövedelemtulajdonosok arányos közteherviselése a nyugdíjjárulék-fizetés felső határának emelésével valósul meg”.

Juhász Gábor a megállapodás részleteit ismertetve kitér arra, hogy jövőre “az átlagkereset háromszorosa után kell járulékot fizetni”; a magasabb járulékot fizetők úgy viselik a magasabb terheket, hogy abból egyéni hasznuk is származik, mert nyugdíjalapjukba beleszámít majd, így magasabb nyugdíjellátásban részesülnek.

A megállapodásban az SZDSZ vállalta, hogy eláll a 2005. évi adóelképzeléseinek törvénybe foglalásától. Hétfőn az MDF-frakció is úgy döntött, hogy nem támogatja az MSZP által a legmagasabb jövedelemkategóriában kezdeményezett negyedik szja-kulcs bevezetését. “Az MDF szerint a jövedelem megadóztatása messze nem éri el azt a társadalmi hatást, ami indokolt lenne” – hangsúlyozta Herényi Károly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik