Belföld

Intelmekkel búcsúzott az Európai Központi Bank elnöke

Az euróövezet megengedett költségvetési hiányszintjét túllépő tagországokat figyelmeztette még búcsúebédjén is Wim Duisenberg, aki 68 évesen, nyolcéves mandátumának lejárta előtt vonult vissza az Európai Központi Bank (EKB) éléről.

Az 1998 óta EKB-elnök Duisenberg az EU tagországok pénzügyminisztereivel elköltött búcsúebéd során felhívta a figyelmet: a nehéz idők sem indokolják a stabilitási és növekedési paktumban rögzített szabályok módosítását.

A paktum nem játék

“Az egyes országokban jelentkező problémák nem voltak teljesen váratlanok már a paktum aláírásakor sem, amikor pedig a körülmények a jelenleginél sokkal kedvezőbben alakultak” – mondta a központi bank leköszönő kormányzója. “Az előírások nem csak a bőséges időkre, de a szűk esztendőkre is vonatkoznak. A mai gondok nem szolgáltatnak okot arra, hogy játszadozni kezdjünk a szabályokkal” – azokat alkalmazni kell, ellenkező esetben a paktum felbomlik.

Gazdasági csoda

A leköszönő kormányzó jelentős pénzintézményeknél tevékenykedett, mielőtt a Holland Központi Bank tanácsadója, majd 1973 és 1977 között, a kőolajválság idején Hollandia pénzügyminisztere lett. Wim Duisenberg 11 évig volt a Holland Központi Bank kormányzója, ebben a tisztségében tett szert az ország gazdasági csodájának megvalósításáért méltán kijáró hírnévre és elismerésre. Stabil árak és irányadó kamatok, alacsony munkanélküliségi ráta, kiemelkedő gazdasági növekedés – ezt a holland mintát szerette volna Európában is alkalmazni. Wim Duisenberg kormányzósága idején vezették be az Európai Unió 12 tagországában a közös valutát, az eurót.

A holland bankkormányzó helyét Jean-Claude Trichet, a francia jegybank korábbi kormányzója vette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik