Belföld

Éhségsztrájkot szervzenek a Fejér megyei polgármesterek

Jövő hétfőn kezdi az éhségsztrájkot három Fejér megyei település polgármestere, ha nem történik előrelépés az önkormányzatok helyzetével kapcsolatban.

Sárbogárd, Mezőföld és Sárrész térsége, mely mintegy 67 ezer embernek ad otthont, tavaly a kormány második száznapos programjának meghirdetésekor a hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatását célzó felhívásra állította össze programját, az úgynevezett kálózi programot.

Ebben kistérségenként három-négy olyan tervezet szerepel, amely hosszú távon megoldást jelentene az itt élők gondjaira. Ezeket a térségeket ugyanis a megye északi felétől óriási szakadék választja el: itt a legsúlyosabb a munkanélküliség, általános gond a szennyvízelvezetés hiánya, korszerűsítésre várnak az oktatási intézmények.

Jó néhány település hat-hét éve is pályázik céltámogatásokra, soha nem kaptak belőlük. A kálózi programot háromszor küldték el a kistérségek vezetői a miniszterelnöknek, országgyűlési képviselőknek és illetékes minisztériumoknak, központi segítséget kérve, de érdemi választ sehonnan nem kaptak.

Ezért döntött úgy, több mint 20 polgármester, párttól, hovatartozástól függetlenül, hogy a nyomásgyakorlás drasztikusabb módját választják, és éhségsztrájkba kezdenek, ha továbbra sem történik előrelépés.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik