Belföld

Fél százalékos indexváltozást várnak a BÉT-en

Vegyes piaci várakozásokat fogalmaztak meg szakértők hétfőre. Kedden a BUX 7,1 pontos növekedéssel 9578 ponton nyitott.

Makray Péter, az ERSTE Bank elemzője szerint nem változik jelentősen a piac, az index mozgása plusz-mínusz fél százalékon belül marad. Felhívta viszont a figyelmet a Pannonplastra, amelynek hétfői rendkívüli közgyűlésén a társaság életét befolyásoló fontos döntések születhetnek.


A Pannonplast papírokra hétfőn nem lehet üzletet kötni, a közgyűlésre tekintettel a tőzsde felfüggesztette a kereskedését. Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője úgy véli, az OTP mozgása határozhatja meg a piacot, a forintpiaci események, és egy esetleges kamatemelés ugyanis negatívan befolyásolhatja a papír árfolyamát.


Enyhén emelkedő nyitásra számítanak az európai tőzsdéken


Londoni értékforgalmazók szerint az európai részvénypiacok hétfőn enyhe emelkedéssel kezdenek. Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-1006 pont körüli nyereséggel, a frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a DAX-30 3 pont veszteség és 7 pont nyereség között indulhat.


Hétfő reggel a vezető New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései fölfelé mutattak: a New York-i értéktőzsde fő mutatójáé (DJIA) 19 pontot nyert, a Nasdaq piac összetett mutatójáé 2,00 ponttal emelkedett.


A DJIA pénteken 14,51 pontos, azaz 0,15 százalékos nyereséggel 9801,12 ponton zárt, így 17,50 százalék volt az előnye a tavaly év végihez képest. A Nasdaq piac összetett mutatója pénteken 1932,21 ponton végzett, 0,48 pontos, azaz 0,02 százalékos veszteséggel, és 44,68 százalékkal haladta meg a tavaly év végi értékét.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik