Belföld

Megfékezték a kaliforniai erdőtüzet

Sikerült végleg megfékezni az egyesült államokbeli Kalifornia szövetségi állam déli részén tíz napon át pusztító erdőtüzet - közölték vasárnap hivatalos forrásból.

A tüzet eloltottuk, a tűzoltók vasárnap megkezdték a visszatérést a bázisaikra – jelentették be az illetékesek. A tűzoltók és a válság kezelésében közreműködők között immár nem a tűzzel folytatott küzdelemről, hanem a lakóhelyüket elveszített emberek megsegítéséről folyik a párbeszéd.

Az oltást megkönnyítette, hogy csütörtöktől hűvösre fordult az időjárás, péntek éjszaka fagyközeli mélységbe süllyedt a hőmérséklet, szitál az eső és havazik.

Szinte már nem is hittük, hogy eljön ez a nap – mondta Andrea Tuttle, a kaliforniai erdőgazdálkodási hivatal vezetője. Hozzátette: néhány helyen még parázslanak a fatönkök és a talaj, de a tűzoltók ezeket a gócokat is hamarosan felszámolják.

Gray Davis leköszönő kaliforniai kormányzó Tom Ridge belbiztonsági miniszterrel folytatott tárgyalásán azt kérte a szövetségi kormányzattól: vegye figyelembe Kalifornia nehéz anyagi helyzetét és vállaljon nagyobb részt a károk megtérítéséből az ilyenkor szokásos 75 százaléknál. Kaliforniában a költségvetési hiány 2004-ben várhatólag eléri a 10 milliárd dollárt. Az erdőtüzekkel kapcsolatos költségek becslések szerint meghaladják a 2 milliárd dollárt – de akár 12 milliárd dollárra is rúghatnak.

Az erdőtüzekben tíz nap alatt 20 ember vesztette életét, több mint 3000 otthon elpusztult és 300 ezer hektárnyi terület növényzete égett le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik