Belföld

Az új EKB elnök is erős eurót akar

admin

2003. 10. 31. 18:09

Az Európai Központi Bank (EKB) új elnöke, Jean-Claude Trichet szombati hivatalba lépése előtt az erős euró politikájának folytatását helyezte kilátásba.

Trichet azt hangsúlyozta, hogy a piacok már letették voksukat az erős euróárfolyam mellett és ehhez nincs is mit hozzáfűznie. Az új elnök szerint a “bizalom a kulcs” a gazdaságban és ezzel összefüggésben a pénzügyi politika alakítóit a bizalom erősítésére szólította fel: kijelentette, hogy minden lehetségest meg kell tenni az euróövezetben az általános bizalom erősítésére. A stabil valuta Trichet szerint bizalmat teremt a megtakarítóknál és befektetőknél egyaránt, és feltétele egy tartós, árstabil növekedésnek.

Az EKB távozó elnöke, Wim Duisenberg csütörtökön este, a bonni PHOENIX tv-adónak nyilatkozva, az európai stabilitási paktum kudarcától óvott, ami véleménye szerint “katasztrófa lenne Európa számára”. Mint mondta, az EKB mindent megtesz, hogy a nyomás alá került paktumot megfelelően fenntartsák.

Duisenberg szerint utóda számára a legnagyobb kihívás, hogy az uniós tagországoknak a valutaunió létrejöttét megelőző, erős, közös politikai akaratát újraélessze.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.