Belföld

Medgyessy: soha nem épült még ennyi autópálya

admin

2003. 10. 31. 16:29

Medgyessy Péter rendkívüli teljesítménynek tartja, hogy ebben a kormányzati ciklusban - 2006 végéig - 420 kilométer autópályát adnak át az országban.

“Magyarországon soha ilyen rövid idő alatt ennyi autópálya még nem épült” – mondta a miniszterelnök, amikor Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter társaságában Polgár térségében megtekintette az épülő M3-as autópályát.

A kormányfő rámutatott, hogy most első ízben épül autópálya közbeszerzéssel. “Sok évvel a közbeszerzési törvény elfogadása után ideje volt végre egy tiszta, átlátható döntés ebben a kérdésben” – fűzte hozzá.

Medgyessy Péter közölte azt is: rövidesen a kormány elé kerül az M5-ös koncessziós autópálya állami visszavásárlásának az ügye. A kormányfő elmondta: azt támogatja, hogy a Postabank eladásából származó bevételt fordítsák az M5-ös autópálya visszavásárlására. “Ezáltal világossá válik az is, hogy a privatizációból származó bevételt nem elpocsékoljuk, hanem a lakosság számára visszaadjuk” – tette hozzá.

A kormányfő az autópálya-építési munkák megtekintését követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a köztársaság kormánya alapvető prioritásként kezeli az autópálya-programot. Szavai szerint az autópályák hozzájárulnak az életminőség javításához, s azon túl, hogy térségeket összekötnek, új munkahelyek létrejöttét is segítik és befektetőket vonzanak a térségbe.

Csillag István a sajtótájékoztatón közölte: a kormány szerdai ülésén elfogadta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium előterjesztésében benyújtott gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséről szóló törvény tervezetét, az úgynevezett autópálya-törvényt. “A tervezet a kivitelezési feladatok belátható időn belüli teljesítésére teremt lehetőséget: harmonizálja az engedélyezési, gyorsítja a területszerzési, kisajátítási eljárást és meghatározza a finanszírozás forrásait” – mondta.

Csillag István az M3-as autópálya polgári csomópontjánál arról tájékoztatta a kormányfőt és a sajtót, hogy egy hónapon belül átadják az M30-as autópálya Emőd és Miskolc közötti 8,5 kilométeres szakaszát, jövő év végére pedig Görbeházáig megépül az M3-as, ahonnan két irányban, Nyíregyháza, illetve Debrecen felé folytatódik, s 2006 végére befejeződik az építkezés.

A gazdasági miniszter közölte azt is, hogy az M5-ös autópálya 2006-ig eléri Szegedet. Hozzátette: a 2006 végéig átadásra kerülő 420 kilométer autópálya mellett további 400 kilométer építésének előkészületei kezdődnek meg.

Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés szocialista elnöke arról tájékoztatta Medgyessy Pétert, hogy az M3-as autópálya polgári csomópontjánál létesül az ország első régészeti pihenőparkja. A mintegy kétmilliárd forintos beruházással felépülő parkot az autópálya rt. pénzéből, illetve vállalkozói tőkéből valósítják meg.

Medgyessy Péter üdvözölte a tervet, amely hozzájárul a fiatalok tanulásához is, mivel honfoglalás kori és az előtti idők emlékeivel ismerkedhetnek majd meg a Hortobágyi Nemzeti Park kapujában épülő parkban. “Más országokban vannak hasonló régészeti pihenőparkok, itt az ideje, hogy Magyarországon is felépüljön az első” – mondta a miniszterelnök.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.