Belföld

Medgyessy: soha nem épült még ennyi autópálya

Medgyessy Péter rendkívüli teljesítménynek tartja, hogy ebben a kormányzati ciklusban - 2006 végéig - 420 kilométer autópályát adnak át az országban.

“Magyarországon soha ilyen rövid idő alatt ennyi autópálya még nem épült” – mondta a miniszterelnök, amikor Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter társaságában Polgár térségében megtekintette az épülő M3-as autópályát.

A kormányfő rámutatott, hogy most első ízben épül autópálya közbeszerzéssel. “Sok évvel a közbeszerzési törvény elfogadása után ideje volt végre egy tiszta, átlátható döntés ebben a kérdésben” – fűzte hozzá.

Medgyessy Péter közölte azt is: rövidesen a kormány elé kerül az M5-ös koncessziós autópálya állami visszavásárlásának az ügye. A kormányfő elmondta: azt támogatja, hogy a Postabank eladásából származó bevételt fordítsák az M5-ös autópálya visszavásárlására. “Ezáltal világossá válik az is, hogy a privatizációból származó bevételt nem elpocsékoljuk, hanem a lakosság számára visszaadjuk” – tette hozzá.

A kormányfő az autópálya-építési munkák megtekintését követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a köztársaság kormánya alapvető prioritásként kezeli az autópálya-programot. Szavai szerint az autópályák hozzájárulnak az életminőség javításához, s azon túl, hogy térségeket összekötnek, új munkahelyek létrejöttét is segítik és befektetőket vonzanak a térségbe.

Csillag István a sajtótájékoztatón közölte: a kormány szerdai ülésén elfogadta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium előterjesztésében benyújtott gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséről szóló törvény tervezetét, az úgynevezett autópálya-törvényt. “A tervezet a kivitelezési feladatok belátható időn belüli teljesítésére teremt lehetőséget: harmonizálja az engedélyezési, gyorsítja a területszerzési, kisajátítási eljárást és meghatározza a finanszírozás forrásait” – mondta.

Csillag István az M3-as autópálya polgári csomópontjánál arról tájékoztatta a kormányfőt és a sajtót, hogy egy hónapon belül átadják az M30-as autópálya Emőd és Miskolc közötti 8,5 kilométeres szakaszát, jövő év végére pedig Görbeházáig megépül az M3-as, ahonnan két irányban, Nyíregyháza, illetve Debrecen felé folytatódik, s 2006 végére befejeződik az építkezés.

A gazdasági miniszter közölte azt is, hogy az M5-ös autópálya 2006-ig eléri Szegedet. Hozzátette: a 2006 végéig átadásra kerülő 420 kilométer autópálya mellett további 400 kilométer építésének előkészületei kezdődnek meg.

Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés szocialista elnöke arról tájékoztatta Medgyessy Pétert, hogy az M3-as autópálya polgári csomópontjánál létesül az ország első régészeti pihenőparkja. A mintegy kétmilliárd forintos beruházással felépülő parkot az autópálya rt. pénzéből, illetve vállalkozói tőkéből valósítják meg.

Medgyessy Péter üdvözölte a tervet, amely hozzájárul a fiatalok tanulásához is, mivel honfoglalás kori és az előtti idők emlékeivel ismerkedhetnek majd meg a Hortobágyi Nemzeti Park kapujában épülő parkban. “Más országokban vannak hasonló régészeti pihenőparkok, itt az ideje, hogy Magyarországon is felépüljön az első” – mondta a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik