Belföld

Munkaügyi különbségek az EU régi és új tagjai közt

Hosszabb a munkahét az EU-hoz májusban csatlakozó és a jelölt országokban, viszont sokkal több nőt foglalkoztatnak vezető beosztásban, derül ki egy munkaügyi felmérés nemrég közzétett adataiból.

A munka- és életkörülmények javításáért dolgozó, dublini székhelyű európai alapítvány kezdeményezésére az EU új, 2004-ben belépő tagországaira és a várhatóan 2007-ben csatlakozó tagjelöltekre jellemző munkaviszonyokat vizsgálták, összehasonlítva a feltárt információkat a mai, bővítés előtti EU adataival.

A felmérés szerint a 13 országban hosszabb a munkahét, mint az EU-ban – 44,4 óra a 38,2 órás európai uniós átlaggal szemben. A csatlakozók gazdasága kevesebb munkaerőt foglalkoztat a szolgáltatóiparban – az arány 47:66 az EU javára. Minden ötödik foglalkoztatott a mezőgazdaságban dolgozik, míg az EU-tagállamokban csupán minden huszadik személy foglalkozik mezőgazdasági munkával.

A csatlakozó országok dolgozóinak körülbelül 40 százaléka gondolja úgy, hogy munkahelyén egészségét és biztonságát kockáztatja, míg az EU-ban a foglalkoztatottaknak mindössze 27 százaléka van erről meggyőződve.

A tanulmány nagy eltéréseket jelez az EU-tagországok és a jövendő tagok között az alkalmazottak nemét illetően is. A csatlakozók tömbje nagyobb arányban foglalkoztat nőket (46 százalék), mint az EU (42 százalék). A hölgyek ráadásul sokkal több szakterületen és beosztási szinten vannak jelen, és többen töltenek be vezetői funkciót (37 százalék), mint az Unióban (34 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik