Belföld

Megjelent a gázárrendelet – jól járnak a Mol-részvényesek

admin
admin

2003. 10. 30. 09:22

A gázárendelet kihirdetésével nyereségessé válik a földgáz-üzletág. A Mol-részvényesek hosszú távon biztosan jól járnak. A tőzsdei kereskedést 11 óráig felfüggesztették.

Megjelent a közüzemi földgázár megállapításának szabályait, valamint a földgázszállítás és a közüzemi tárolás hatósági tarifáit tartalmazó rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a feljogosított fogyasztók szabadpiaci áron és feltételek mellett vásárolhassanak földgázt – közölte a Mol a BÉT honlapján csütörtökön.

Mi áll a rendeletben?

Az ár- és tarifarendeletek megjelenése lehetővé teszi a gázpiac részleges liberalizációját. A tarifarendelet szerint a szállítási és tárolási tarifák biztosítani fogják e tevékenységek 2004-től történő kiegyensúlyozott és jövedelmező működését, amely az ellátásbiztonság fontos garanciája – áll a közleményben.

Feljogosított fogyasztónak minősülnek 2004. január 1-jétől a piac több mint 40 százalékát képviselő 500 köbméter/óra feletti fogyasztók, 2004. július 1-jétől pedig minden, nem lakossági fogyasztó. A tarifák meghatározásának alapjául szolgáló eszközérték a Mol számításai szerint a szállítási tevékenységre 177 milliárd forint, míg a tárolási tevékenységre 110 milliárd forint. Az elismert eszközalapú nyereség a szállításban 8,5 százalék, míg a közüzemi ellátást szolgáló tárolásban 10 százalék.

A nem közüzemi ellátást szolgáló tárolás díja nem szabályozott, arról a felek szabadon állapodnak meg. A földgáz közüzemi, nem szabadpiaci nagykereskedelemi és végfelhasználói árát az árrendelet az importár alapján határozza meg. A földgáz hatósági árát továbbra is a gazdasági és közlekedési miniszter állapítja meg és hirdeti ki miniszteri rendeletben.

A Mol ugyanakkor fontosnak tartja megjegyezni, hogy amennyiben a kihirdetett ár nem felel meg a most kihirdetett ár-megállapítási szabályoknak, a jelenlegi bírósági gyakorlat alapján a Mol nem rendelkezik hatékony jogorvoslati eszközzel. Az árrendeletben leírt szabályok következetes alkalmazása esetén viszont a földgáz nagykereskedelmi árában 2004-től a közüzemi nagykereskedő minden indokolt költsége megtérül.

A most közzétett rendeletek lehetővé teszik azt is, hogy a Mol igazgatósága a szabályozott gázüzlet jövedelmezőségének ismeretében meghatározhassa a gázüzletág értékét és stratégiai döntést hozzon az esetleges partnerbevonás kérdéséről – közölte az olajtársaság.

Elemzőnk mondja…

A régóta várt gázárrendelet megjelenése komoly kockázati tényezőt szüntet meg a Mol-papírok értékeléséből, és hosszabb távon jelentős hasznot jelent a társaság és részvényesei számára – válaszolta kérdésünkre Zékány András, az ING Bank elemzője. A meghatározott eszközértékek és a megtérülés mértéke többé-kevésbé megfelel az előzetes várakozásoknak, annál hajszálnyival akár jobbnak is mondható.

Az éveken át veszteséget termelő gázüzletág a rendeletben meghatározott két üzleti szegmensben 26 milliárd forintos garantált adózott profitot jelent a társaságnak. Ennek ellenére a cég várhatóan megválik majd a gázüzletág nagyobb részétől (75 százalékát értékesítheti), mivel a korábban deklarált stratégiai céloknak megfelelően döntenie kell az olaj- és a gázüzletág megtartása között.

Felfüggesztették majd visszaállították a tőzsdei kereskedést

A Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a Mol Rt. törzsrészvényeinek tőzsdei kereskedését az október 30-i tőzsdenapra felfüggesztette a kibocsátó kérésére. A Mol kérelmét azzal indokolta, hogy olyan információ közzétételét kezdeményezte a tőzsde honlapján, ami a részvények árfolyamát befolyásolhatja.

A BÉT közleménye szerint, amennyiben a Mol részvényeinek kereskedését befolyásoló információ a kereskedési idő vége előtt széles körben nyilvánosságra kerül, úgy a tőzsde vezérigazgatója a részvények kereskedését határozattal visszaállíthatja. Ennek megfelelően a BÉT újabb határozatban 11 órától visszaállította a kereskedést.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.