Belföld

Megjelent a gázárrendelet – jól járnak a Mol-részvényesek

A gázárendelet kihirdetésével nyereségessé válik a földgáz-üzletág. A Mol-részvényesek hosszú távon biztosan jól járnak. A tőzsdei kereskedést 11 óráig felfüggesztették.

Megjelent a közüzemi földgázár megállapításának szabályait, valamint a földgázszállítás és a közüzemi tárolás hatósági tarifáit tartalmazó rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a feljogosított fogyasztók szabadpiaci áron és feltételek mellett vásárolhassanak földgázt – közölte a Mol a BÉT honlapján csütörtökön.

Mi áll a rendeletben?

Az ár- és tarifarendeletek megjelenése lehetővé teszi a gázpiac részleges liberalizációját. A tarifarendelet szerint a szállítási és tárolási tarifák biztosítani fogják e tevékenységek 2004-től történő kiegyensúlyozott és jövedelmező működését, amely az ellátásbiztonság fontos garanciája – áll a közleményben.

Feljogosított fogyasztónak minősülnek 2004. január 1-jétől a piac több mint 40 százalékát képviselő 500 köbméter/óra feletti fogyasztók, 2004. július 1-jétől pedig minden, nem lakossági fogyasztó. A tarifák meghatározásának alapjául szolgáló eszközérték a Mol számításai szerint a szállítási tevékenységre 177 milliárd forint, míg a tárolási tevékenységre 110 milliárd forint. Az elismert eszközalapú nyereség a szállításban 8,5 százalék, míg a közüzemi ellátást szolgáló tárolásban 10 százalék.

A nem közüzemi ellátást szolgáló tárolás díja nem szabályozott, arról a felek szabadon állapodnak meg. A földgáz közüzemi, nem szabadpiaci nagykereskedelemi és végfelhasználói árát az árrendelet az importár alapján határozza meg. A földgáz hatósági árát továbbra is a gazdasági és közlekedési miniszter állapítja meg és hirdeti ki miniszteri rendeletben.

A Mol ugyanakkor fontosnak tartja megjegyezni, hogy amennyiben a kihirdetett ár nem felel meg a most kihirdetett ár-megállapítási szabályoknak, a jelenlegi bírósági gyakorlat alapján a Mol nem rendelkezik hatékony jogorvoslati eszközzel. Az árrendeletben leírt szabályok következetes alkalmazása esetén viszont a földgáz nagykereskedelmi árában 2004-től a közüzemi nagykereskedő minden indokolt költsége megtérül.

A most közzétett rendeletek lehetővé teszik azt is, hogy a Mol igazgatósága a szabályozott gázüzlet jövedelmezőségének ismeretében meghatározhassa a gázüzletág értékét és stratégiai döntést hozzon az esetleges partnerbevonás kérdéséről – közölte az olajtársaság.

Elemzőnk mondja…

A régóta várt gázárrendelet megjelenése komoly kockázati tényezőt szüntet meg a Mol-papírok értékeléséből, és hosszabb távon jelentős hasznot jelent a társaság és részvényesei számára – válaszolta kérdésünkre Zékány András, az ING Bank elemzője. A meghatározott eszközértékek és a megtérülés mértéke többé-kevésbé megfelel az előzetes várakozásoknak, annál hajszálnyival akár jobbnak is mondható.

Az éveken át veszteséget termelő gázüzletág a rendeletben meghatározott két üzleti szegmensben 26 milliárd forintos garantált adózott profitot jelent a társaságnak. Ennek ellenére a cég várhatóan megválik majd a gázüzletág nagyobb részétől (75 százalékát értékesítheti), mivel a korábban deklarált stratégiai céloknak megfelelően döntenie kell az olaj- és a gázüzletág megtartása között.

Felfüggesztették majd visszaállították a tőzsdei kereskedést

A Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója a Mol Rt. törzsrészvényeinek tőzsdei kereskedését az október 30-i tőzsdenapra felfüggesztette a kibocsátó kérésére. A Mol kérelmét azzal indokolta, hogy olyan információ közzétételét kezdeményezte a tőzsde honlapján, ami a részvények árfolyamát befolyásolhatja.

A BÉT közleménye szerint, amennyiben a Mol részvényeinek kereskedését befolyásoló információ a kereskedési idő vége előtt széles körben nyilvánosságra kerül, úgy a tőzsde vezérigazgatója a részvények kereskedését határozattal visszaállíthatja. Ennek megfelelően a BÉT újabb határozatban 11 órától visszaállította a kereskedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik