Belföld

London szerint a Jukosz-botrány pusztán politikai ügy

Politikai indíttatásúnak tartja az orosz Jukosz olajvállalat vezérigazgatójának rács mögé küldését a JP Morgan nemzetközi pénzügyi csoport londoni befektetési irodája, de a történtekben nem látja sem a tulajdonjog elleni támadás, sem valamiféle visszaállamosítások kezdetének a jeleit.

A cég által kiadott londoni elemzés szerint Mihail Hodorkovszkijt a Kreml azért szemelte ki, mert a legnagyobb orosz olajipari vállalat első embere meglehetősen látványos belépővel jelent meg a politika színpadán, ráadásul Vlagyimir Putyin elnök és kormányzata ellenzékeként.


A bank elemzői “sajnálkozással” állapították meg, hogy “a nyugati mintájú demokrácia megteremtése nem szerepel Putyin elsődleges céljai között”. A kormány fellépése – amely azt is jelzi, hogy Putyin csapata semmiféle független politikai törekvést nem tűr el – átmenetileg fékezheti ugyan a közvetlen külföldi befektetéseket, sőt, tőkemenekítést okozhat, viszont népszerű az orosz lakosság körében, amely erkölcstelennek tartja az oligarchák vagyongyarapodását – áll a JP Morgan elemzésében.


A minap egy másik nagy londoni befektetési ház, a Dresdner Kleinwort Wasserstein is hasonló következtetésre jutott ugyanerről az ügyről kiadott elemzésében. A Dresdner Bank londoni befektetési részlege a hét elején azt írta: az oroszországi parlamenti választások előtt alig több mint egy hónappal a Kreml-párti Egyesült Oroszország és a kommunisták választói támogatottsága jelenleg pontosan azonos, és igen magas a határozatlanok aránya.


Ebben a helyzetben a kormány úgy gondolja, hogy az ország leggazdagabb oligarchájának rács mögé küldésével szert tehet néhány hasznos százalékpontra abban a választói közegben, amelynek 75 százaléka semmilyen előnyt nem élvezett az orosz gazdaság privatizálásából. A JP Morgan elemzése szerint most már Hodorkovszkij is elhiszi, hogy valószínűleg súlyos bűncselekmények vádjával ténylegesen el fogják ítélni, ha ügye bírósági szakaszba jut – a befektetési ház szerint a Jukosz-vezérnek 25 év börtön is kinézhet -, ezért a nagyvállalkozó, jóllehet korábban kifejezetten elvetette külföldre távozásának gondolatát, végül Oroszország elhagyására kényszerülhet.


Még ez előtt azonban várhatóan – más fő Jukosz-részvényesekkel együtt – el fogja adni részesedését valamely nemzetközi olajóriásnak. A JP Morgan szerint csak ilyen méretű vállalatnak van elég pénze ahhoz, hogy a Jukoszban jelentős részt vásároljon. A bank nem nevezte meg a lehetséges külföldi befektetőt, de a néhány nappal korábban kiadott Dresdner-elemzés emlékeztetett, hogy az ExxonMobil és a ChevronTexaco amerikai megacégekkel folytak tárgyalások.


A DrKW elemzői szerint az utóbbi időben a piac szinte tényként kezelte, hogy a két amerikai olajóriás valamelyike jelentős, akár többségi részt vásárol az orosz cégben; a Dresdner szerint a kereskedők ennek bejelentését Hodorkovszkij letartóztatása előtt bármelyik pillanatban várták.


A történtek ellenére a JP Morgan változatlanul kedvezőnek tartja a hosszú távú orosz befektetési kilátásokat, és túlsúlyozásra ajánlja a befektetői portfoliókban az orosz szuverén eurkötvény-adósságot, amit a Dresdner is vásárlásra javasolt a maga jelentésében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik