Belföld

Balaton – a szezon vesztese

Bár már a tavaszi prognózisok is kedvezőtlenek voltak, az év első kilenc hónapjában a vártnál is rosszabbul alakultak a turizmus vendégforgalmi adatai – számol be a Népszabadság arról a tapolcai tanácskozásról, amelyet a három Balaton-parti megye kereskedelmi és iparkamarája rendezett.

A tapolcai tanácskozáson, ahol több száz balatoni turisztikai vállalkozó, számos önkormányzat, idegenforgalmi szervezet vezetője jelent meg, Pál Béla, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára elmondta: a külföldi vendégek száma az év eddigi részében a tavalyihoz képest országosan 7,1 százalékkal mérséklődött, a belföldi turistáké pedig mindössze két százalékkal emelkedett.

Az egyes régiók statisztikai adatai ugyanakkor igen jelentős különbségekről tanúskodnak. A Tisza-tónál a külföldi vendégek száma 2,5 százalékkal, a belföldieké 15,.3 százalékkal nőtt. Hasonlóan kedvezően alakult a helyzet a Dél-Alföldön. Az idei turisztikai szezon legnagyobb vesztese a Balaton, ahol szeptember végéig a külföldi vendégéjszakák száma 12,6, a belföldieké pedig 4,2 százalékkal csökkent.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik