Belföld

Rekordévre számít a BMW

Jövőre is folytatni kívánja rekord sorozatát a BMW autógyár. Csak az új fejlesztésű X3 modellből mintegy nyolcvanezer darabot kíván értékesíteni, de a növekedéshez jelentős hozzájárulást várnak a 6-os luxuskupé szériától is.

A két új modell a független szakértők szemében is elegendő lendületet ad a BMW-nek egy újabb rekordév zárásához 2004-ben. A BMW tavaly lépte át első alkalommal az egymilliós értékesítési küszöböt a Mini modelleket is beszámítva.


Az idei első félévben a BMW típusok értékesítése komoly visszaesést szenvedett el. Az 5-ös széria új modelljének bemutatásával azonban az értékesítések ismét komoly lendületre tettek szert. Olyannyira, hogy az éves értékesítési előrejelzések rekordra engednek következtetni a BMW modellek esetében, a Mini hozzájárulása nélkül is.


Októberben a BMW modellek értékesítése 5,4 százalékkal emelkedett szeptemberhez képest. A konszern éves nyeresége elérheti majd a 2002-es rekordot, de akár 10 százalékkal alacsonyabb is lehet annál. A BMW megítélése szerint az autópiac egésze túljutott már a gazdasági mélyponton.


Míg az előrejelzések szerint az elkövetkező tíz évben a piac egésze 30 százalékkal bővül, a SUV-kategóriában (terepjáró limuzin) a növekedés mértéke elérheti a 100 százalékot is. Hasonlóképp kiemelkedő növekedési ütemet mutat a luxuskupék kategóriája, is melyhez a BMW éppen most tért vissza a 6-os széria bemutatásával.


Az 1986-ig gyártott elődből hét év alatt összesen 86 ezer darabot adott el. Az új modelltől ennél lényegesen magasabb értékesítési számot vár a BMW. Szakmai körök becslése szerint a modellből akár évi 20 ezer darabot is el lehet adni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik