Belföld

Lelassultak a Jukosz tárgyalásai amerikai partnereivel

Nem szakadtak meg, csak lelassultak a tárgyalások arról, hogy az amerikai ExxonMobil vagy a ChevronTexaco jelentős részt vásárolna az orosz Jukosz olajtársaságból - mondták bennfentesek hétfőn a Reuters hírügynökségnek, miután a Jukosz vezérét, Mihail Hodorkovszkijt a hét végén sikkasztás és adócsalás vádjával őrizetbe vették Moszkvában.

Legalábbis az Exxonnal folytatott tárgyalások tényét október elején Vlagyimir Putyin orosz elnök maga is megerősítette, azzal, hogy a kormány is foglalkozik majd ezzel a kérdéssel. Az Exxon vezetője, Lee Raymond október 3-án Moszkvában találkozott Hodorkovszkijjal, abból az alkalomból, hogy véglegesítették a Jukosz és az ugyancsak orosz Sibneft olajvállalat egyesülését.

Bankárok szerint Hodorkovszkij letartóztatása éppen ellenkezőleg, később meggyorsíthatja az Exxon vagy a Chevron ügyletét, mert ha Hodorkovszkij kiszabadul, bizonyára szeretné besöpörni a pénzét, és szaladni – idézett a meg nem nevezett bankárokat hétfőn a Reuters hírügynökség. A Jukosz számára, saját hétfői közlése szerint, a megbízott bankok kedden megkezdik egy egymilliárd dolláros kölcsön szindikálását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik