Belföld

Határidő-tologatás: a GM egyelőre nem nyeli le a Fiatot

A Fiat autógyárnak a General Motors autógyárral szemben tartott részvényeladási opciójának határidejét 2005 elejére tolták el a szerződő felek.

A két autógyár közös közleménye értelmében az eladási opciót 2005. január 24-től öt éven keresztül lehet majd lehívni. A General Motors jelenleg 20 százalékos Fiat részvénypakettel rendelkezik. A Fiat eladási opciója a fennmaradó 80 százalék egészére vonatkozik.

A GM a 20 százalékos pakettet 2000-ben vásárolta meg 2,4 milliárd euróért. Az akkoriban kötött szerződés értelmében a Fiat 2004 és 2009 között az éppen érvényes árfolyamon lehívható eladási opciót is kapott a fennmaradó hányadra. Nem sokkal a szerződés megkötése után a Fiat mély válságba bonyolódott bele, amely végül több mint hatezer alkalmazottjának elbocsátásával járt.

A határidő eltolásában kialakult egyetértés ellenére sem sikerült elsimítani az eladási opció körül kialakult nézeteltérést a két autógyár között. A GM értelmezése szerint a Fiat egyes aktíváinak eladásával megsérti a szerződésben foglaltakat, és ezzel az akár semmisnek is tekinthető. A Fiat értelmezése szerint viszont értékesítései nem sértik a szerződést. Mindkét fél megegyezik viszont abban, hogy 2004 vége előtt nem kívánják megbolygatni az egyezséget.

Nincs kizárva, hogy a Fiat eltekint majd eladási opciójának a lehívásától, és ennek fejében nagyobb pénzügyi elkötelezettséget vár a GM-től a további technológiai együttműködési finanszírozásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik