Belföld

Pocket PC játékok – a gondolkodó ember gameboy-a

Talán sznobnak hangzik a cím, legtöbbször mégis ez jut eszembe, amikor a villamoson ülve olyan ősrégi kalandjátékokkal játszom, mint a Monkey Island 2, városokat foglalok el római seregeim élén az Age of Empires-ben, vagy az Ultima Underworld katakombáiban bolyongok.

A technológia villámgyors fejlődésének hála, gomba módra megszaporodtak a kézben hordozható, kis személyi számítógépekre fejlesztett játékok is, és ha mennyiségükben még nem is érik el a Nintendo GameBoy Advance kínálatát, komplexitásukban sokuk már túl is szárnyalja azt. Az alábbiakban a legjelentősebb és legérdekesebb Pocket PC-s játékokból mazsolázgatunk.

“Eksön”

Természetesen nem hiányozhatnak a kínálatból az akciójátékok, hiszen néhány villamosmegálló között senkinek sincs kedve hosszú és bonyolult játékba kezdeni. A klasszikus, legelső Tomb Raider mostanában igazi reneszánszát éli, mivel nemcsak Pocket PC-re, hanem a napokban nálunk is bemutatkozó Nokia N-Gage-re is elkészült.

Mindkét verziót volt szerencsém tesztelni, és hiányosságaik és előnyeik így még szembetűnőbbek. Az N-Gage-es változat tagadhatatlan haszna, hogy könnyebb irányítani, ugyanis míg ott gombokkal vezetgethetjük Lara Croftot, Pocket PC-n a készülék saját kis ceruzájával kell ugranunk, lőnünk, falat másznunk és így tovább. Elsőre ez ugyan kicsit kényelmetlen, de ha megszoktuk, akkor kárpótol érte a PPC jóval nagyobb képernyője, amellyel sokkal látványosabb megjelenítésben lehet részünk.

A másik nagy akciósztár, Rayman legelső kalandjaiban is részt vehetünk mindkét gépen. Az Ultimate Rayman is az ősrégi PC-s verzió felújított és alaposan feljavított változata. Aki nem ismerné: lényegében egy platformos, ugrálós játékról van szó, amelyben egy furcsa kis lényt kell irányítanunk. Bár hősünket oldalnézetből láthatjuk, a Ultimate Rayman meseszerű grafikája a Pocket PC-s játék között az egyik legszebb.
Megrendelhető: www.amazon.com

Hadvezérek nyomdokain

Persze a fejlesztők a vérbeli stratégákról sem feledkeztek el: a klasszikus történelmi RTS játék, az Age of Empires Pocket PC-n új életre kelt. A ókori történelem eseményeit élhetjük át, az egyiptomi, babiloni, görög, római, japán és más birodalmak felemelkedésén ügyködve. A játék itt is teljes egészében a régi PC-s verzió átirata, viszont a „Gold” kiadásról van szó, tehát a későbbi küldetéslemez (Rise of Rome) missziói itt is mind megtalálhatók.

A csapatok irányítása, épületek felhúzása egyetlen „gombbal” elsőre kicsit furcsának tűnhet, de hamar meg lehet szokni. Az apró egységek jól kivehetők, és a ceruzával könnyedén lehet őket seregekbe tömöríteni.

A másik RTS már nem történelmi, hanem science-fiction környezetben játszódik és leginkább a PC-s Command & Conquer, vagy a Dark Earth sorozathoz lehetne hasonlítani. A Warfare Incorporated klasszikus, hagyományos RTS: katonai bázisokat kell felhúznunk, egységeket kitermelnünk és porrá zúzni vele az ellenséget. Ami igazából kiemeli a többiek közül, az a látványos grafika: ma ez a legszebb PPC-s stratégiai játék.

Sajnos a birodalomépítős stratégiai játékok még hiányoznak a Pocket PC kínálatából. Egyes mendemondák szerint ugyan erre a géptípusra is megjelent a Civilization 3, mi azonban sajnos még nem találkoztunk vele.
Megrendelhető: Age of Empires – www.ziosoft.com
Warfare Incorporated – www.handmark.com

Katakombák, orkok

A klasszikus PC-s szerepjátékok közül is készülgetnek már a Pocket PC-s verziók, illetve egy-kettővel már játszhatunk is. Az egyik leghíresebb RPG, az Ultima Underworld azzal vált híressé, hogy anno legelsőként alkalmazta a teljesen szabad 3D-s mozgást. A mostani PPC konverzió szinte tökéletes: a látványos és hosszú bevezető intró és átvezető mozik ugyan tekintélyes helyet fogyasztanak a gépünk soványka alapmemóriájából (SD RAM használata javallott), de az ínyencek legalább egyszer nézzék meg, aztán később akár le is vehetik róla, mivel a fejlesztők – nagyon ügyesen – úgy oldották meg, hogy a teljes játék mellé külön telepíthetők.

A másik érdekesség az eddig csak MMORPG-ként ismert Everquest, amelyből PPC-re egy Diablo-szerű akció-RPG készült. Lényegében egy aranyos, aránylag látványos grafikájú, humoros hangvételű kis játékról van szó, amely nagyszerűen tudta házasítani a Pocket PC-n kötelező egyszerűséget egy jó RPG komplexitásával.
Megrendelhető: www.amazon.com

Kalandozzunk!

Végére hagytam az igazi csemegét! A PocketScumm nevű, teljesen ingyenesen letölthető kis programocskával olyan klasszikus LucasArts kalandok – eredeti DOS-os! – verzióit futtathatjuk, mint a Monkey Island 1-2, a Sam and Max, Indiana Jones 4, vagy a Day of Tentacle! A 320×240-es felbontás egyszerűen tökéletes megjelenítést ad a kis kézi gépeken, és nincs nagyobb feeling annál, mint a villamoson hangosan hahotázni egy-egy LucasArts-os poénon.

Egyes játékok ráadásul ingyenesen letölthetők: ilyen a Revolution Software kiváló cyberpunkos kalandja, a Beneath the Steel Sky. Magát az emulátort és a BASS-t is mindenféle fizetség nélkül le lehet húzni a lenti címről.
Ingyenes, hivatalos letöltési hely: www.scummvm.org

Jó szórakozást!

Herpai Gergely


A cikk a Számítástechnika eheti számában jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik