Belföld

Rosszul jártak a német nyugdíjasok

Schröder kancellár ezúttal meglepetést okozott Németországban: a nyugdíjkassza tetemes, nyolcmilliárd eurós hiánya láttán mindenki arra számított, hogy tovább emelik a nyugdíjjárulékot (a jelenlegi 19,5 százalékról 19,7-re) - írja a Népszabadság.

A kabinet ötórás heves vita után azonban úgy döntött: a nyugdíjjárulék marad, hiszen már így is nagyon magasak a munkaerő járulékos költségei. Ha akár tizedszázalékokkal tovább emelnék, azzal újabb munkahelyeket veszélyeztetnének: a gazdasági szakértők szerint legalább kétszázezret.

A kancellár ezért inkább a nyugdíjasokkal húzott ujjat: ez politikailag akár meg is bosszulhatja magát, hiszen több millió szavazatveszteséget jelenthet, de a kormány úgy véli, ez volt az egyetlen igazságos döntés. Emlékeztetett rá, hogy a munkavállalók néhány éve már egy szabadnapot feláldoztak, hogy ezzel is növeljék a nyugdíjkassza bevételeit.

Most „cserébe” befagyasztották a nyugdíjakat, jövőre biztos nem lesz emelés, és 2005-ben is csak akkor, ha elégséges lesz a gazdasági növekedés. Az új nyugdíjasok nem a hónap elején, hanem csak a végén kapják meg a járandóságukat. Emellett 2004 áprilisától a nyugdíjasoknak is hozzá kell járulniuk a betegbiztosításhoz, és nincs kizárva, hogy előbb-utóbb meg is adóztatják a nyugdíjakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik