Belföld

Roham várható a cégbíróságokon

Ügydömpingre számítanak a cégbíróságok az év utolsó heteiben. A jövő évi adótörvény-javaslat szerint ugyanis változnak a cégeljárási illetékek - olvasható a Világgazdaságban. Mivel elsősorban a kis tőkéjű cégek alapítása kerül majd többe, a bt.- és kft.-alapítók igyekeznek a módosulás előtt tető alá hozni vállalkozásukat.

Az év utolsó heteiben ügydömpingre számítanak a cégbírósá-gok, mégpedig az eljárási illetékek várható változása miatt. Feltételezhetően megugrik majd az alacsonyabb tőkéjű kft. és a bt. alapításainak száma.

A parlament előtt lévő adótörvénycsomag ugyanis – mint arról már beszámoltunk – a kft. jelenlegi cégbejegyzési alapilletékét húszezer, a bt.-ét harmincezer forinttal növeli. Ez a két legkedveltebb gazdasági társasági forma. A Fővárosi Cégbíróságra havonta mintegy másfél ezer új vállalkozásbejegyzési kérelem érkezik, és több mint 90 százalékuk bt.-re, illetve kft.-re vonatkozik – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Könnyűné Mondok Edit, a bíróság vezetője.

Azok tehát, akik egy kis törzstőkéjű cég alapítását tervezik, nyilván igyekeznek az illetékemelés előtt tető alá hozni vállalkozásukat. Kedvező lehet viszont a módosulás a nagyobb vállalkozások esetén, amelyek nem fognak sietni bejegyzési kérelmükkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik