Belföld

Konferecia a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről

A Vásárhelyi-terv az elmúlt száz év legnagyobb szabású kelet-magyarországi vidékfejlesztési projektje, amely 170 milliárd forintos beruházással 1,5 millió állampolgár életét teszi biztonságosabbá - mondta Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közigazgatási államtitkár a kedden Budapesten.

A Magyar Tudományos Akadémián szervezett konferencián az államtitkár hangsúlyozta: a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése ötvözi a nagyvízi meder-rendezést és az árapasztó tározó rendszer kialakítását.

Eszerint a töltésben megfelelő helyeken elhelyezett nagyméretű zsilipek megcsapolják az árhullámok csúcsait, majd az árvizeket síkvidéki tározók tartják vissza az árhullám levonulásáig. Hozzátette, hogy a vízügyi szakemberek a Tisza mellékén harminc tározásra alkalmas helyet vizsgáltak meg, amiből az első ütemben tizenegy tározó megépítését jelölték ki.

A vízügyi szakemberek szerint ahhoz, hogy a korábban említett célokat elérjék, másfél milliárd köbméter tározótérfogat megépítése szükséges, megfelelő területi elrendezésben a Tisza mentén. Benedek Fülöp kiemelte, hogy a többfajta műszaki elképzelés között a kiválasztott megoldás a legolcsóbb és a legjobb megoldás.

Utalt arra, hogy a Tisza töltéseinek áthelyezése 633 milliárd forintot, a folyó visszakanyargósítása 1647 milliárd forintot vett volna igénybe. A töltések elbontása és a visszakanyargósítás a teljes hozzá kapcsolódó infrastruktúra kiváltásával 3223 milliárd forintos, míg csak az alapvető infrastruktúra kiváltásával 2686 milliárd forintos beruházási összeget igényelt volna.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy várhatóan 2004 elejére elkészülnek a tározó-kivitelezési tervek, és a jövő év végén elkezdődhet az első tározó építése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik