Belföld

Jukosz-menedzserek a célkeresztben

Bár a Jukosz az elemzői várakozásokat meghaladó eredményről számolt be, vezetőinek öröme mégsem lehet felhőtlen. Ismét vádat emeltek ugyanis a cég néhány vezetője ellen.

A Jukosz olajtársaság hétfőn 955 millió dollár tiszta nyereséget jelentett a második negyedévről, amerikai könyvviteli szabvány (GAAP) szerint. A tavalyi második negyedben 758 millió dollár volt a tiszta nyeresége, elemzők pedig 904 millió dollárra számítottak. A cég forgalma 3,825 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 2,562 milliárdról, és 19,7 millió métertonna olajat termelt a tavalyi második negyedévi 16,7 millió métertonna helyett.


Megy az amerikai tőke

Az időközben egyesült Jukosz-Szibnyeft jelenleg külföldi befektetőknek szeretné értékesíteni az orosz olajipari óriás egy részét. Noha a cég hivatalosan cáfolja az eladás szándékát, a vételről már több alkalommal beszámoltak vezető gazdasági lapok. A Wall Street Journal egy hónappal ezelőtt az amerikai Chevron-Tecaco és az Exxon-Mobil olajipari vállalatoknak történő értékesítésről számolt be és valószínű, hogy ez az üzlet létre is fog jönni. Legalábbis ezt nyilatkozta egy a neve elhallgatását kérő kormányzati tanácsadó a brit Financial Timesnak hétfőn.

Újabb vádak

Ami a rossz hír a céggel kapcsolatban, hogy az ügyészség a múlt hét végén egymillió dolláros adócsalással vádolta meg a cég igazgatótanácsának tagját, a Jukosz–Moszkva elnökét, a Jukosz egyik fő részvényesét, Vaszilij Sahnovszkijt.

Sahnovszkij a Jukosz harmadik topmenedzsere, aki ellen ügyészségi vizsgálat folyik. Mint ismeretes, az ügyészség júliusban letartóztatta a Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök jobbkezének tartott Platon Lebegyevet, valamint a cég (akkor még Jukosz) biztonsági főnökét, Alekszej Pucsigint is. Pacsigint gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják.

Hodorkovszkij több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a cége elleni támadások hátterében politikai motívumok állnak. A Népszabadság ezzel kapcsolatban azt írja: Hodorkovszkij szavait alátámasztja, hogy a Jukosz az egyik legátláthatóbb orosz vállalat.

Jurij Birjukov, a főügyész helyettese hétfőn úgy nyilatkozott, hogy másodszorra is be kívánja idézni Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz vezérigazgatóját és legfőbb részvényesét. Hodorkovszkij hétfői, a cég eredményeit taglaló sajtótájékoztatón elmondta: szívesen válaszol a főügyészség bármilyen kérdésére. 

A főügyészhelyettes Sahnovszkij adócsalási ügyével kapcsolatban elmondta, hogy annak végére akár már a jövő héten pont kerülhet. Lebegyevnek, a Jukosz második legnagyobb részvényesének ügye pedig a jövő héten kerülhet a bíróság elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik