Belföld

Egymilliós bírság az Amstelnak a Brau-vétel miatt

A pénzügyi felügyelet egymillió forint bírság megfizetésére kötelezi az Amstel Sörgyár Rt-t, miután megsértette a nyilvános részvénytársaságban való befolyásszerzésre vonatkozó jogszabályi előírásokat - közölte a felügyelet a Magyar Tőkepiac keddi számában.

Az Amstel Sörgyár Rt. Magyarország szeptember 8-án tette közzé nyilvános vételi ajánlatát a Brau Union Hungária Rt. részvényeire. Az Amstel Rt. a Brau törzsrészvényeiért 12 273 forintot, a elsőbbségi részvényekért 12 806 forintot ajánlott. Az Amstel Magyarország azt is közölte, hogy a szeptember 5-én megkötött adásvételi szerződéssel 93,2 százalékos befolyást szerzett a Brau Union Hungária Rt.-ben. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett indoklás szerint az Amstel Rt. befolyásszerzésére előzetes vételi ajánlat nélkül került sor, ezzel megsértette az előírásokat.


“Az, hogy a szerződés megkötésének napján a nyilvános vételi ajánlat közzététele megtörtént, a jogsértés tényén nem változtat – figyelemmel az előzetesség, mint törvényi tényállási elem jelentőségére – pusztán a jogkövetkezmények tekintetében értékelhető körülmény” – áll az indoklásban.


A bírságot a határozat kézhezvételét követő 8 napon belül kell befizetni a felügyelet Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik