Belföld

Szlovákiában be akarják fejezni az atomerőmű építését

Szlovákia hétfőn bejelentette, hogy azok a vállalatok élveznek elsőbbséget a Slovenske Elektrarne privatizálásakor, amelyek hajlandók befejezni a Mochovce-i atomerőmű építkezését.

Szlovákia a múlt héten hirdette meg az ország utolsó, jelentősebb állami tulajdonban lévő vállalatának, a Slovenske Elektrarne (SE) legalább 49 százalékának eladását.

A pozsonyi kormány azután tette lehetővé újabb befektetőknekis a pályázást, miután tavaly kiderült, hogy az SE-nek atomerőművi részlegeivel együtt nincsen nagy keletje a beruházók körében. Pavel Rusko gazdasági miniszter közölte sajtóértekezletén, hogy a szlovák kormány elsőrendű fontosságúnak tekinti: az SE új tulajdonosa megépítse a mochovcei atomerőmű harmadik és negyedik blokkját.

A SE eladásához a szlovák parlamentek még jóvá kell hagynia azt a privatizációs törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy az állam lemondjon a fontos közszolgáltató cégek többségi tulajdonáról.

2005 vége tájára tervezik az SE eladását, amennyiben a kormány talál olyan vállalkozót, aki a SE-t teljes egészében felvásárolná. További hat hónapig tartana az eladás, ha az SE hagyományos, illetve atomerőművi egységeit külön adnák el.

Az üzletet bonyolulttá teszi, hogy az SE 54 milliárd korona (1,52 milliárd dollár) adósságot halmozott fel 2002 végén és az adósság nagy része a mochovcei atomerőmű finanszírozásával függ össze. Az erőmű befejezése több milliárd korona többletkiadást jelent.

A cseh CEZ már jelezte, hogy hajlandó működtetni az atomerőművet, rajta kívül az amerikai AES Corp. a német E.On és EnBW, az osztrák Verbund, az olasz Enel, az Electricité de France és a brit International Power is a potenciális jelentkezők között található, de helyi lapok értesülése szerint az orosz RAO és a Gazprom is érdekelt lehet az SE-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik