Belföld

Romlottak az üzleti szféra várakozásai

admin

2003. 10. 20. 07:47

A GKI felmérése szerint a fogyasztói várakozások nem romlottak tovább, az üzletiek viszont kissé pesszimistábbak lettek az elmúlt hónapban.

Szeptemberben kissé tovább csökkent a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI által – az Európai Uniót támogatásával – készített felmérés szerint a fogyasztói várakozások nem romlottak tovább, az üzletiek viszont kissé pesszimistábbak lettek.


A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket szeptemberben az augusztusihoz hasonlónak látták, s a következő 12 hónapban sem számítottak érdemleges változásra. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ezzel szemben kissé tovább romlott. A megkérdezettek szeptemberben az előző havinál valamivel mérsékeltebb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik ugyancsak kissé gyengültek.


Ugyanakkor a munkanélküliség további mérsékelt emelkedésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve az előző havinál alacsonyabb volt, de a következő 12 hónapban kismértékű javulást vártak. Nem változott azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.


Magyarország hét régiója közül négyben romlottak a háztartások várakozásai. A legnagyobb mértékben a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl lakosainak véleménye romlott. Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon lakók ennél kisebb romlást vártak. Ezzel szemben Közép-Magyarország, a Nyugat-Dunántúl és az Észak-Alföld lakóinak véleménye javult az előző hónaphoz képest.

Az iparban szeptemberben az elmúlt és következő három hónap termelési színvonalának megítélése egyaránt romlott. Kedvezőtlenebb lett a rendelésállományról alkotott vélemény, bár ezen belül az exporté javult. Az építőiparban viszont a termelésről és rendelésállományról is az augusztusinál optimistábban vélekedtek. A kereskedelemben szeptemberben kissé rosszabbnak látták az üzletmenetet mint augusztusban.

A fogyasztói bizalmi index értéke a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után ez év elején majd a nyáron is zuhant, s a három évvel ezelőtti szintre esett vissza. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket szeptemberben az augusztusihoz hasonlónak látták, s a következő 12 hónapban sem számítottak érdemleges változásra.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése ezzel szemben kissé tovább romlott. A megkérdezettek szeptemberben az előző havinál valamivel mérsékeltebb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik ugyancsak kissé gyengültek. Ugyanakkor a munkanélküliség további mérsékelt emelkedésére számítottak.

A lakosság vásárlási kedve az előző havinál alacsonyabb volt, de a következő 12 hónapban kismértékű javulást vártak. Nem változott azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.