Belföld

Romlottak az üzleti szféra várakozásai

admin
admin

2003. 10. 20. 07:47

A GKI felmérése szerint a fogyasztói várakozások nem romlottak tovább, az üzletiek viszont kissé pesszimistábbak lettek az elmúlt hónapban.

Szeptemberben kissé tovább csökkent a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI által – az Európai Uniót támogatásával – készített felmérés szerint a fogyasztói várakozások nem romlottak tovább, az üzletiek viszont kissé pesszimistábbak lettek.


A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket szeptemberben az augusztusihoz hasonlónak látták, s a következő 12 hónapban sem számítottak érdemleges változásra. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ezzel szemben kissé tovább romlott. A megkérdezettek szeptemberben az előző havinál valamivel mérsékeltebb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik ugyancsak kissé gyengültek.


Ugyanakkor a munkanélküliség további mérsékelt emelkedésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve az előző havinál alacsonyabb volt, de a következő 12 hónapban kismértékű javulást vártak. Nem változott azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.


Magyarország hét régiója közül négyben romlottak a háztartások várakozásai. A legnagyobb mértékben a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl lakosainak véleménye romlott. Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon lakók ennél kisebb romlást vártak. Ezzel szemben Közép-Magyarország, a Nyugat-Dunántúl és az Észak-Alföld lakóinak véleménye javult az előző hónaphoz képest.

Az iparban szeptemberben az elmúlt és következő három hónap termelési színvonalának megítélése egyaránt romlott. Kedvezőtlenebb lett a rendelésállományról alkotott vélemény, bár ezen belül az exporté javult. Az építőiparban viszont a termelésről és rendelésállományról is az augusztusinál optimistábban vélekedtek. A kereskedelemben szeptemberben kissé rosszabbnak látták az üzletmenetet mint augusztusban.

A fogyasztói bizalmi index értéke a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után ez év elején majd a nyáron is zuhant, s a három évvel ezelőtti szintre esett vissza. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket szeptemberben az augusztusihoz hasonlónak látták, s a következő 12 hónapban sem számítottak érdemleges változásra.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése ezzel szemben kissé tovább romlott. A megkérdezettek szeptemberben az előző havinál valamivel mérsékeltebb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik ugyancsak kissé gyengültek. Ugyanakkor a munkanélküliség további mérsékelt emelkedésére számítottak.

A lakosság vásárlási kedve az előző havinál alacsonyabb volt, de a következő 12 hónapban kismértékű javulást vártak. Nem változott azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.