Belföld

Népszavazás dönt az észak-balatoni hulladéklerakóról

Ha év végéig sem sikerül megtalálni az észak-balatoni központi hulladéklerakó helyét, akkor 3,2 milliárd forint uniós támogatástól esnek el a konzorciumba tömörült települések.

Az észak-balatoni hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésére 300 ezer lakos képviseletében 172 település társult. A beruházás költsége 6,5 milliárd forint, aminek 50 százalékát az Európai Unió ISPA pályázatán kívánják elnyerni, 40 százalékát a magyar kormány állná, 650 millió forintot pedig az érintett önkormányzatok biztosítanák. Hartmann Ferenc, Veszprém alpolgármestere hétfőisajtótájékoztatóján elmondta: ha ez év december 31-ig sem sikerül megtalálni a központi hulladéklerakó helyét, akkor a 3,2 milliárdos uniós támogatást elvesztik a konzorciumba tömörült települések, és a projekt nem valósul meg. A gesztor önkormányzat alpolgármestere szerint Veszprém megyében rendkívül nehéz hulladéklerakó létesítésére alkalmas helyet találni az üdülőövezeti és geológiai területek – a bakonyi
karsztvízkészletek – védettsége miatt.


Az alpolgármester emlékeztetett: korábban Ajka, Veszprém és
Királyszentistván utasította a beruházást. Hartmann Ferenc közölte: a 20 hektár területű hulladéklerakó új helyszíne Szentgál község határában lenne; a falutól 5, Herendtől 4, Veszprémtől 15 kilométerre, a 8-as főút közelében. Sófalviné Tamás Márta, Szentgál alpolgármestere a sajtótájékoztatón közölte: a község képviselő-testülete szerdán dönt majd a népszavazás időpontjának kiírásáról. Nagy valószínűséggel a december 7-ei időpont mellett döntenek, a népszavazás költségeit a konzorcium vállalta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik