Belföld

Jövőre 4 százalékos lesz az inflációs cél

A Magyar Nemzeti Bank és a kormány megállapodása szerint a 2005. év végi inflációs cél 4,0 százalék, a 2006. évi célkövetelmény 3,0 százalék alatti - írja a PM és az MNB hétfői sajtóanyaga.

A Monetáris Tanács kora délutáni közleménye szerint a cél illeszkedik a közös valuta 2008-as bevezetésének stratégiájához.


A kijelölt 2005-ös cél egyben előrevetíti azt az inflációs célkövetelményt is, amelyet a stratégia sikere érdekében 2006-ban szükséges teljesíteni. A kormány és az MNB által kiadott sajtóközleményben az áll: a két szerv egybehangzó álláspontja szerint ehhez a 2006 év végi inflációnak 3 százalék alá kell csökkennie.


A 2005 év végi 4 százalékos inflációs cél összhangban van a kormány által az idei év nyarán kitűzött és az Európai Unió illetékes szerveihez eljuttatott középtávú makrogazdasági pályával.


A megfelelő 2005-ös inflációs cél kijelölésén túl a kormány euró-stratégiájának fontos eleme a közös európai árfolyamrendszerbe (ERM II) való mielőbbi belépés. A kormány és az MNB megállapodott róla, hogy folytatja a belépés előkészítését célzó munkát a Pénzügyminisztérium és az MNB e célra létrehozott közös munkacsoportjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik