Belföld

Új adót vetnének ki az autópályadíj helyett

Teljesen átalakítaná a gépjárművek adóztatását és az autópályák használatát egy hamarosan a kormány elé kerülő törvényjavaslat, amely úthasználati díjjal váltaná fel a januártól a gépjárműadót - írja a Világgazdaság. Így az autópályák használata ingyenessé válhatna.

Ingyen lehetne utazni az autópályákon, ha bevezetnék az úthasználati díjat. Az új adónem január 1-jétől váltaná fel a jelenlegi gépjárműadót. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által kidolgozott tervezetet a gazdasági kabinet várhatóan a következő ülésén vitatja meg, míg a kormány az ezt követő legközelebbi ülésén tárgyalhatja meg. A díj mértéke megegyezne a 2004-re tervezett gépjárműadó összegével, ám ezt a Magyarországra belépő külföldi gépjárművek után is fizetni kellene. Ennek fejében díjtalanul lehetne igénybe venni az autópályákat.

A külföldi járművek után befizetendő útadóból az állam mintegy 50 milliárd forint többletbevételre tehet szert 2004-ben.

Ez a javaslat szerint bőven ellensúlyozná a megszűnő autópályadíjak miatt az Állami Autópálya-kezelő Rt.-nél keletkező mintegy 11 milliárd forintos bevételkiesést, valamint a külföldi tehergépjárművek után kivetett gépjárműadóból származó évi 3 milliárd forintot. A rendszer szempontjából egyedül az M5-ös autópálya jelent problémát, amelynek díjmentessé tételéről az államnak egyelőre nincs jogosultsága határozni.

A környezetvédelmi tárca megerősítette, hogy előterjesztést készített az úthasználati díj bevezetéséről, ám az anyag még tárcaegyeztetésre nem került, így részleteket a minisztérium nem közöl.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya elmondta, hogy az előterjesztés első változatát már látta a gazdasági kabinet, ám az nem várható, hogy a kormány hamarosan tárgyalja a javaslatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik