Belföld

Felzúdulást váltott ki a német nyugdijreform

A német kormány nyugdíj-elképzelései havonta 20 eurótól fosztanák meg az átlagnyugdíjasokat - jelentette ki hétfőn Walter Hirrlinger, a VdK szociális egyesülés elnöke.

Hirrlinger számításai szerint a férfi nyugdíjasok fele maximum ezer euró nyugdíjat kap, a nők átlagosan maximum 650 eurót. Hirrlinger az után nyilatkozott, hogy a kormány, valamint a kormányzó szociáldemokraták és környezetvédők csúcsvezetői vasárnap elhatározták: az állami nyugdíjbiztosítóknál mutatkozó 8 milliárd eurós hiány eltüntetésére jövőre nem emelik a nyugdíjakat, s a jövőben az ápolás-gondozási biztosítást is teljes egészében a kedvezményezett fizeti. A kormány ezzel szemben nem nyúl a 19,5 százalék nyugdíj-hozzájáruláshoz.

Az egészségügyi tárcának kétmilliárd euró szövetségi támogatástól is meg kellett volna válnia, de a kormánydöntés értelmében a pénzt a többi tárcával közösen “dobják össze”, enyhítendő a központi költségvetés deficitjét.

A vasárnapi kormánydöntések közül csak egy szorul az ellenzéki többségű felsőház, a Bundesrat támogatására: az új nyugdíjasok nem a hónap elején, hanem a hónap végén jutnának hozzá pénzükhöz.

A német kormány, hasonlóan a franciához és az olaszhoz, a szociális ellátó rendszereket megpróbálja hozzáigazítani a szerény gazdasági növekedéshez, stagnáláshoz illetve a lakosság elöregedéséhez.

Schröder kancellár a vasárnapi kormányülés után azt mondta, hogy a szociális érzékenységet megpróbálják összekötni az objektív szükségszerűséggel.

Az érdekvédő szervezetek, a várakozásnak megfelelően, felzúdulással fogadták az elképzeléseket. Hirrlinger arra célzott, hogy a szociáldemokraták és a zöldek a választásokon érzik majd meg intézkedéseik következményeit. – A 20 millió nyugdíjasnak csak azt tudom tanácsolni, hogy gondosan nézze meg a szavazócédulákat – mondta az elnök a Financial Times Deutschland című lapnak.

Mások törvényességi óvást emlegetnek, Michael Sommer, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) úgy vélte, hogy a kormányelképzelések “a lehető legnagyobb hasfájást” okozzák a szakszervezeteknek.

Jövőre nem lesz Németországban nyugdíjemelés

A német kormány vasárnap milliárdos nagyságrendű, a nyugdíjasokat terhelő takarékossági programról döntött annak érdekében, hogy a nyugdíj-hozzájárulás mértéke 19,5 százalék maradhasson.

Gerhard Schröder kancellár a kabinet tagjainak, valamint a kormányzó szociáldemokraták és környezetvédők csúcsvezetőinek ötórás tanácskozása után Berlinben közölte, hogy a nyugdíjasoknak jövőre le kell mondaniuk a nyugdíjemelésről, s ápolási-gondozási költségek fedezésére kötött biztosítás terheit is egyedül kell állniuk. Schröder fájdalmasnak, de képviselhetőnek nevezte a megszorításokat.

A programmal meg akarják szüntetni a nyugdíjbiztosítóknál keletkezett 8 milliárd eurós deficitet, ami kétmilliárd euróval meg is tetéződik: az egészségügyi tárcának ennyiről kellene lemondania, csökkentendő a központi költségvetés deficitjét.

A nyugdíj-hozzájárulás mértékét a Schröder-kormány a közelmúltban 19,1 százalékról emelte 19,5 százalékra – felét a munkaadó, másik felét a munkavállaló fizeti be -, s a vasárnap elhatározott megszorító program nélkül húsz százalék fölé emelkedett volna. A kormány ugyanakkor abból indult ki, hogy a munkabérek járulékait nem szabad tovább emelni, ha javítani akarják a német gazdaság versenyképességét.

A megszorító intézkedések keretében elhatározták a nyugdíjbiztosítók tartalékainak csökkentését, az új nyugdíjasok pedig nem a hónap elején, hanem a hónap végén juthatnának hozzá pénzükhöz.

Schröder egyelőre nem látja szükségét annak, hogy a nyugdíjkorhatárt 65 évről 67 évre emeljék. Szükségesnek mondta viszont azt, hogy emelkedjen az a kor, amikor a német munkavállaló ténylegesen nyugdíjba vonul. Ez most 60,2 év. Jelenleg Németország 82 millió lakosának 24 százaléka – körülbelül 20 millió ember – hatvan éves, vagy hatvan éven felüli. Számítások szerint 2050-re az arány 37 százalékra emelkedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik