Belföld

Elindult a koncessziós pályázat a Galileo fejlesztésére

A Galileo nevű európai műholdnavigációs rendszer fejlesztését irányító közös vállalkozás kiírta a pályázatot a majdani üzemeltetés koncessziójára - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság.

A kiválasztási folyamat két szakaszban zajlik: az elsőbenmegszűrik a jelentkezőket, a másodikban a tulajdonképpeni versenytárgyalást bonyolítják le.

A koncessziós időszak magában foglalja a rendszer (2005-2006-ra tervezett) üzembe helyezésének, majd várhatóan 2008-tól kezdődő működtetésének a szakaszát. A koncessziós szerződés alapján a megbízást elnyerő magánvállalkozás lesz felelős a Galileónak az előírt műszaki követelményekkel összhangban álló működtetéséért.

A finanszírozás körüli hosszas viták után az EU-tagországok a tavaly márciusi barcelonai csúcson jutottak megállapodásra a Galileo megvalósításáról. Az ennek alapján létrehozott közös vállalkozás feladata jelenleg az, hogy megindítsa és összehangolja a rendszer kiépítéséhez szükséges kutatási és fejlesztési tevékenységeket, illetve gondoskodjon a magán és állami finanszírozási forrásokról.

A Galileo az EU-tagországok eddigi legnagyobb szabású közös műszaki vállalkozása, amelynek fejlesztési és kivitelezési költségeit 3,2-3,6 milliárd euróra becsülik. Egyik fő célja az, hogy Európa a műholdas helyzetmeghatározásban és rádiónavigációban függetleníthesse magát az Egyesült Államok GPS- (Global Positioning System) rendszerétől, amely ingyenes ugyan, de a hadsereg ellenőrzése alatt áll. A Galileót alapvetően polgári alkalmazásokra szánják, szolgáltatásaiért pedig fizetni kellene.

A teljes rendszer ráfordítás-megtérülés arányát 4,6-ra becsülik, ami a brüsszeli bizottság szerint jobb arány, mint amit eddig bármely más közüzemi infrastrukturális beruházás esetében mértek. Kiépítéséhez állami és magán forrásokat egyaránt igénybe vesznek, ami a rendszer kettős természetét tükrözi. A Galileo egyrészt közszolgáltatásként működik majd, másrészt számos szektorban potenciálisan óriási bevételi lehetőségeket jelent.

A műholdas rádiónavigációhoz kapcsolódó piacok értékét már most is évente mintegy 10 milliárd eurósra, növekedési ütemüket pedig évi 25 százalékosra becsülik. A várható forgalom értéke így 2020-ra elérheti az évi 300 milliárd eurót. Ugyanerre az időpontra az előrejelzések szerint több mint hárommilliárd olyan vevőkészülék lesz forgalomban, amellyel valamilyen módon használni lehet majd a Galileo szolgáltatásait.

A brüsszeli bizottság számításai szerint a Galileo kiépítése körülbelül százezer munkahelyet teremthet, és mivel a várható üzleti haszon máris élénk érdeklődést keltett a befektetők körében, jelentős magánfinanszírozásra lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik