Belföld

Egyre kisebb a kelet-németek IQ-ja

Az okosok elvándorolnak, a buták maradnak - ez a tanulsága annak a szaktanulmánynak, amelyet a Bundeswehr, a német hadsereg társadalomtudományi intézete készített 250 ezer német sorállományú fiatal körében.


Egyre kisebb a kelet-németek IQ-ja 1

A 18-22 évesek közötti felmérés megállapította ugyanis, hogy a kelet-németországi tartományokban sokkal alacsonyabb intelligenciahányadosú férfiak élnek mint nyugaton. Ugyancsak elkeserítő a kelet-frízek helyzete: ők ugyan nyugaton élnek, de közmondásosan – legalábbis a viccek szerint – buták, és mint kiderült, a sorállományúak között nekik is az egykori NDK-sokhoz hasonlóan alacsony az IQ-juk.

Messze a német országos átlag alatt maradt Mecklenburg-Előpomeránia, Brandenburg és Szász-Anhalt tartományok nagy részében az IQ-ja a sorállományú fiataloknak – derült ki a tanulmányból. Márpedig ezek a tartományok az egykori NDK területén találhatóak. Hasonlóan rossz eredmény csak a kelet-frízeknél és Bréma kikötőjében – amely önálló tartományi jogú város – mutatható ki az egykori, szűkebb értelemben vett NSZK területén – írja a Spiegel Online.


Nem meglepő a butaság – az elvándorlás következménye


Az, hogy a legbutább fiatalok Kelet-Németországból kerülnek ki, Ulf Matthiesen számára nem meglepő: a brandenburgi regionális fejlesztési és struktúratervezési intézet professzora szerint ez egyenes következménye annak a kelet-nyugati irányú vándorlásnak, amely évek óta folyik Németországon belül.

A minden tartományra kiterjedő vizsgálatok a sorállományúak nyelvtudását, logikus gondolkodását és matematikai képességeit mérik fel. Ezek a vizsgálatok az említett három keletnémet tartományban az “okosok” hiányát mutatják, és a tendencia továbbra sem bíztató: 2003 első félévében máris újabb 16 ezerrel csökkent az egykori NDK lakossága.


Csökken a menekülés üteme


Bár a menekülés üteme csökkenőben van, hiszen 1997 óta először most fordult elő, hogy kevesebb keletnémet megy nyugatra, mint az előző évben, Matthiesen továbbra sem bizakodik: “a legokosabbak és legmozgékonyabbak már úgyis elmentek…”


Az sem meglepő ugyanakkor, hogy az egész Németországra kiterjedő felmérés szerint a “legokosabbak” a bajorok. A technológiai cégek, a BMW és a számos bank székhelyéül szolgáló déli tartomány vonzza a képzett és nagytudású szakembereket, ezért nem meglepő, hogy az itteniek IQ-ja magasabb az országos átlagnál.


Azért nem minden keleti buta


Hasonló a helyzet Stuttgartban, Baden-Württemberg székhelyén. Itt található a Mercedes-gyár és még néhány hasonlóan modern vállalat, ugyanakkor egész Baden-Württembergre nem jellemző a magas IQ.


Érdekesség, hogy Kelet-Németország egyetlen egy vidékén szintén extra magas a lakosság IQ-ja, ez pedig Szászország nyugati része (az egykori NDK délnyugati területe), Lipcse környéke. A szász iparvidékre ugyanis sok egykori nyugatnémet cég települt, ők tehát továbbra is vonzzák a képzett munkaerőt, és így megakadályozták az “okosok” elvándorlását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik