Belföld

A Citigroup tolja felfelé a tengerentúli börzéket

A részvények árának emelkedésére lehet számítani a New York-i tőzsdéken, miután a Citigroup Inc. rekordprofit bejelentésével nyitotta meg a gyorsjelentések legforgalmasabb hetét - a Standard & Poor's 500-as indexhez tartozó vállalatok harmada most készül eredményeinek bejelentésére.

A Citigroup kedvező eredményei javítottak a Wall Streethangulatán, és ennek megfelelően magasabb nyitást jeleznek előre a határidős indexek is: a decemberi SCP 500-as index 2,70 ponttal 1040,50 pontra, a Nasdaq 100 értéke 6,50 ponttal 1399,50 pontra, a Dow Jones Industrials 23 ponttal 9721 pontra erősödött.

Nagy jelentőségű makroadat a héten nem várható; a befektetőket elsősorban a vállalati eredmények befolyásolják majd.

A pénzpiacok először hevesen reagáltak John Snow pénzügyminiszter azon nyilatkozatára, hogy Washington üdvözölné a magasabb kamatokat, és nem volt szándékuk a dollár gyengítése; az európai kereskedésben hamar megnyugodtak azonban a kedélyek.

Az európai blue chipek – főként a Citigroup segítette bankszektor jó teljesítményének köszönhetően – magasabban állnak; Japánban újabb 16 havi csúcsán zárt a Nikkei.

Az eddig megjelent gyorsjelentések kedvező eredményeket mutattak: az állatgyógyászati termékeket gyártó IDEXX Laboratories Inc., a Hasbro Inc. játékgyártó és az alacsony áron értékesítő légitársaságok úttörője, a Southwest Airlines Inc. egyaránt a tavalyinál magasabb eredményről számolt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik