Belföld

Aláírták a Postabank eladásáról szóló szerződést

Aláírták a Postabank megvételéről szóló szerződést az osztrák Erste Bank és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatói hétfőn Budapesten.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón László Csaba pénzügyminiszter kiemelte: a Postabankért kifizetendő több mint 101 milliárd forint a költségvetés bevételeit gyarapítja.


A Postabank és Takarékpénztár Rt. több mint 99,9 százalékos magyar állami tulajdonrészének megvásárlásával az Erste Bank ügyfeleinek száma 11,6 millióra nő Közép-Kelet-Európában, így a régió piacvezető pénzügyi szolgáltatója lesz – mondta Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója.

László Csaba szerint a Postabank megvételének, privatizálásának az a legfőbb érdeme, hogy eladása átlátható volt, az eredményhirdetésen még a vesztes bankok képviselői is úgy nyilatkoztak, hogy a privatizáció transzparens volt, gratuláltak az eljárás lebonyolításához. Aláhúzta: a következő 10-15 évben a magyar ügyfelek is látni fogják, hogy az Erste Bank szolgáltatásai kiemelt és azonos szinten lesznek Nyíregyházától Salzburgig.

Az ünnepélyes aláíráson részt vevő osztrák pénzügyminiszter, Karl-Heinz Grasser szintén a folyamat átláthatóságát értékelte különösen pozitívan, majd hozzátette: “Magyarország közeli európai uniós belépését követően a két ország érdekei közösek lesznek és ennek érdekében várhatóan közös stratégiát alakítunk ki már az EU-n belül a 2006 utáni időszakra”.

Andreas Treichl kiemelte: “ugyan profitot is kell termelnünk, de a Postabank megvételével a két ország közötti kapcsolatokat, emellett Magyarország fejlődését is segítjük”. Aláhúzta: az elmúlt időszakban a bécsi Erste bank több kelet-európai pénzintézetet is megvásárolt, ezzel is erősítette elkötelezettségét a középkelet-európai térségért.

A tájékoztatón kiderült: az ügylet véglegesítéséhez szükség van mind az osztrák, mind a magyar pénzügyi felügyelet jóváhagyására, emellett Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal engedélyére is. A pályázatban felajánlott több mint 101 milliárd forint vételárat az osztrák Erste bank két részletben fizeti ki, az elsőre a szerződés aláírását követően kerül sor. A vételár második felét a tranzakció lezárásakor, a részvények átruházása után utalják át.

Az Erste bank várhatóan – a magyar tőkepiaci törvénynek megfelelően – a magyar állam részvényeinek átvétele után nyílt vételi ajánlatot tesz a fennmaradó kisrészvényesi csomagra, ami a Postabank alaptőkéjének 0,03 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik