Belföld

300 millió eurót fektet be Magyarországon az EBRD

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az idén várhatóan 300 millió eurót fektet be Magyarországon - mondta Hubert Warsmann, a pénzintézet budapesti irodájának igazgatója hétfőn Budapesten.

Az EBRD és a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. által rendezett konferencián a budapesti irodavezető elmondta: az elmúlt 10 év alatt az EBRD 1,5 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, részvételével összesen mintegy 6 milliárd euró értékű projekt valósult meg.

“Az EBRD Magyarországot fontos partnernek tartja, amely véleménye szerint a jövőben a tőke és a befektetések exportjában fontos szerepet fog játszani” – mondta a budapesti iroda vezetője. Hozzátette: a jövőben az EBRD a magyarországi befektetések mellett kiemelten kezeli a magyarországi magánvállalkozók külföldi befektetéseinek támogatását. Az EBRD igazgatója példaként a MOL szlovákiai és horvátországi, a Richter Gedeon lengyel orosz és román, valamint az OTP-csoport környező országokban megvalósult befektetéseit emelte ki.

Anna Allekler, az EBRD igazgatója elmondta: 2003 júniusáig a 20 milliárd euró alaptőkéjű pénzintézet kötelezettségvállalásának kumulált értéke 21,3 milliárd euró, amely mintegy 938 projekt finanszírozásához járult hozzá. Az összegből eddig csaknem 15 milliárd eurót folyósított az EBRD. A magánszektorba folyt összeg aránya 72 százalék.

Az igazgató hangsúlyozta: a bank szigorú követelménye, hogy a portfoliójának legalább 60 százaléka a magánszektorba irányuljon. Mint mondta, céljuk, hogy elősegítsék a piacgazdaság kialakulását elsősorban a magánszektorba irányuló befektetésekkel.

Az EBRD összbefektetéseinek 41 százaléka irányul a közép-kelet-európai régióba, 30 százaléka Oroszországba és a közép-ázsiai térségbe, a fennmaradó 29 százalék pedig Dél-Kelet-Európába, valamint a kaukázusi régióba.

Az EBRD kiemelten kezeli a pénzügyi szektort, mivel – mutatott rá az EBRD igazgatója – egészséges pénzügyi intézményrendszer nélkül egészséges piacgazdaság nem jöhet létre. Az EBRD befektetéseinek legnagyobb része – 30 százaléka – a pénzügyi szektort, 13 százaléka közlekedést, 8 százaléka az agráriumot, 8 százaléka a távközléssel kapcsolatos beruházásokat támogatta.

A konferencián elhangzott: jelenleg tárcaközi egyeztetésen van az a segély-hitelkonstrukció, amely a délkelet-európai államok felzárkózását segíti. A tervek szerint a 100 millió eurós támogatási keretet úgy módosítják, hogy elsősorban a magyarországi vállalatok ottani befektetéseket ösztönözze. Így a befektetés 35 százaléka állami, költségvetési forrásból valósulna meg, a fennmaradó rész pedig magántőke lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik