Belföld

Tiltakoznak a horvátok az új vízierőmű ellen

Ellenkezik a nemzetközi egyezményekkel és a lakosság érdekeivel a horvátországi Novo Virje mellett építendő vízierőmű - írja a Népszava. Ezt állítja négy magyarországi zöld szervezet, a Dráva Szövetség, a Nimfa Természetvédelmi Egyesület, a Védegylet és a WWF Magyarország.

A horvát illetékesek Barcson – jogszabály által előírt – közmeghallgatást tartottak a beruházással kapcsolatban.

Toldi Miklós, a Dráva Szövetség elnöke elmondta: az erőműépítés hatástanulmányában a Magyarországot érintő hatásokról egy szó sem esik. Ha a horvátok megépítenék az erőművet, jelentős természeti értékek károsodnának, megváltozna a talajvízszint, ami mind a mezőgazdaság, mind az erdőgazdaság módosulását eredményezné.

A Dráva a Novo Virje-i szakaszon egyedülálló képet mutat, természetes mivoltában kanyarog, s páratlan állat és növényfajok élnek benne, ilyen például a tegzes nevű vízi rovar. A folyó elterelésével Magyarország jelentős vízmennyiségtől esne el.

Toldi Miklós megjegyezte: az erőmű évi 640 MegaWatt áramot termelne, amely mindössze egy Barcs nagyságú kisváros igényeit elégítené ki, tehát nincs értelme emiatt megbolygatni a természetet. A zöld szervezetek szeretnék rábírni a kormányt, hogy tegyen lépéseket a beruházás meghiúsításáért.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik