Belföld

Táppénz: kormánypártok szemben a kormánnyal

A kormánypártok sem támogatják a kormány költségvetési javaslatának a táppénz csökkentéséről szóló pontját.

A parlamenti ellenzék és a nagyobb szakszervezetek mellett az MSZP és az SZDSZ is ellenzi a kormány tervét, hogy jövő áprilistól 5 százalékkal csökkentse a táppénz mértékét.

Jelenleg a napi átlagkereset 70, illetve – rövidebb idejű befizetés után vagy kórházi ápolás idején – 60 százalékát kapják a táppénzre jogosultak. A 2004-es költségvetés tervezete szerint a 70 százalékos kulcs 5 százalékkal csökkenne. További szigorításként azok, akik a munkaviszonyuk megszűnése utáni három napon belül vonulnak betegállományba, az eddigi 180 nap helyett csak egy hónapig kaphatnák a táppénzt. Ezt szerdán jelentette be a kormány szóvivője.

A változtatás indoklásaként a visszaélések megakadályozására, az igazságosságra és a méltányosságra hivatkozott. Gál J. Zoltán közlése szerint ugyanis az év eleje óta 25 százalékkal több táppénzt fizettek ki, miközben a megbetegedések száma nem változott jelentősen.

Ebben nyilván része volt annak is, hogy a bérek jelentősen nőttek az idén, magukkal húzva a táppénzköltségeket. Másfelől viszont a nagyobb keresetek után több tébéjárulékot is kell fizetni, tehát a két tétel végső soron kiegyenlíti egymást. Igazi gondot tehát inkább a táppénzszélhámosság jelenthet. A kormányszóvivő később azt is bejelentette, hogy újragondolják a terveket.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik