Belföld

Újra kell tanulni az oroszt

Az egyetemi és főiskolai hallgatók közül egyre többen érdeklődnek az orosz nyelv iránt. Ráadásul az orosz piac is egyre jobban fejlődik, a magyar üzletembereknek érdekük, hogy ne maradjanak ki belőle - olvasható a Népszavában.

A budapesti közgazdasági egyetem már most elkezdi a hazai hallgatók orosz nyelvű képzését, hogy tíz év múlva ne keletkezzen szakemberhiány.

Lassan kiöregedik az a generáció, amelyik még tanult oroszul. Egy részük napjainkban is abból él, hogy részt vesz a magyar-orosz kapcsolatok alakításában. Az utánpótlásról azonban – a budapesti közgazdasági egyetem vezetősége szerint – idejében kell gondoskodni kell.

A közelmúltban emiatt Chikán Attila rektor három oroszországi egyetemmel kezdeményezett tárgyalásokat arról, hogy ismét megindulhasson magyar diákok ottani képzése. “Magyarországon, lassan nincsenek oroszul jól tudó, az ottani viszonyokat ismerő vállalati szakemberek. Mára egy teljes generáció hiányzik az üzleti és a diplomáciai életből” – mondta a lapnak Chikán Attila. Hozzátette: fiatalokra van szükség, akiknek a képzése nyolc-tíz évig is eltart, addigra viszont nagy szükség lesz a szaktudásukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik