Belföld

A zlotyval együtt erősödött a forint

A forint pénteken délután 9,15 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 6 bázisponttal erősebben a csütörtök délutáni helyzeténél.

Az euróval 256,45/256,60 forinton kereskedtek, míg
csütörtökön a hivatalos kereskedés végén 256,60/70 forinton állt a közös valuta kurzusa. A kereskedők átlagos forgalmú napról számoltak be, a széles sávban ingadozó euró/forint árfolyam a zloty reggeli zuhanását, majd a délutáni korrekcióját képezte le.

A külföldi befektetők ismét egységesen ítélik meg a feltörekvő piacokat, ezért szoros korrelációban mozog a cseh korona, a zloty és a forint jegyzése – mondják a piacon. A forint 8,70-9,26 százalék között ingadozott, az euróval a 256,20-257,80 forintos sávban kereskedtek. A dealerek szerint a jövő héten is a lengyel valuta mozgása határozza meg a forint trendjét, az euró/forint kurzust 255,50-258,50 közét teszik.

A dollár árfolyama viszonylag szűk sávban mozgott pénteken, a délután jegyzett 221,70/90 forintos kurzus két forinttal volt erősebb a csütörtöki 221,50/70 forintos árfolyamnál. Az overnight piacon továbbra is likviditáshiány van, a kamatszint 10,30/50 százalékon állt a hivatalos kereskedés végén. A hosszabb lejáratokon lassú, 5-10 bázispontos kamaterózió indult el, mivel a piacon biztosra veszik, hogy a Monetáris Tanács hétfői soros ülésén nem nyúl a jegybanki alapkamathoz.

Szombaton rendkívüli munkanap lesz ugyan a forintpiacon, a kereskedők azonban nem számítanak számottevő forgalomra. A deviza- és az állampapírok piaca zárva lesz, mivel a nemzetközi piacokon nem lesz kivel kereskedni. Az állampapírok másodpiacán is hatott a lengyel effektus. A reggeli hozamemelkedést délután némi korrekció követte, így a hét 3-6 bázisponttal alacsonyabb átlaghozammal zárult az egy évnél hosszabb lejáratokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik