Belföld

Nem mindegy, ki hol önkéntes

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok azonos összegű befizetéseken alapuló megtakarításai közti különbség már most meghaladhatja az egymillió forintot, attól függően, hogy az egyes pénztárak miként gazdálkodtak a rájuk bízott vagyonnal.

Az állami adókedvezménnyel együtt számolva a megtakarításokat, egyértelmű, hogy az elmúlt 8 évben jó befektetésnek bizonyult az önkéntes nyugdíjpénztári tagság – jelentette ki a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen rendezett, A magyar nyugdíjrendszer további reformjának lehetséges útjai című tudományos konferencián dr. Matits Ágnes, a Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. tanácsadója.


Ezzel szemben – tette hozzá -, az egyéni befizetések értékmegőrzéséről már nem mondható el ugyanez, mert az önkéntes pénztáraknak csak egy része ért el az elmúlt időszakban évi 5 százalék feletti teljesítményt, ami az inflációt figyelembe véve a reálhozam elengedhetetlen feltétele.


Így alakult ki az a helyzet, hogy miközben az állami támogatás révén az önkéntes pénztári tagság mindenkinek bizonyosan jó befektetés volt, az egyes pénztárak teljesítményétől függően – 8 év után – akár egymillió forint különbség is adódhat az egyes tagok megtakarításai között – azonos egyéni befizetés mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik