Belföld

Nem mindegy, ki hol önkéntes

admin

2003. 10. 17. 12:04

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok azonos összegű befizetéseken alapuló megtakarításai közti különbség már most meghaladhatja az egymillió forintot, attól függően, hogy az egyes pénztárak miként gazdálkodtak a rájuk bízott vagyonnal.

Az állami adókedvezménnyel együtt számolva a megtakarításokat, egyértelmű, hogy az elmúlt 8 évben jó befektetésnek bizonyult az önkéntes nyugdíjpénztári tagság – jelentette ki a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen rendezett, A magyar nyugdíjrendszer további reformjának lehetséges útjai című tudományos konferencián dr. Matits Ágnes, a Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. tanácsadója.


Ezzel szemben – tette hozzá -, az egyéni befizetések értékmegőrzéséről már nem mondható el ugyanez, mert az önkéntes pénztáraknak csak egy része ért el az elmúlt időszakban évi 5 százalék feletti teljesítményt, ami az inflációt figyelembe véve a reálhozam elengedhetetlen feltétele.


Így alakult ki az a helyzet, hogy miközben az állami támogatás révén az önkéntes pénztári tagság mindenkinek bizonyosan jó befektetés volt, az egyes pénztárak teljesítményétől függően – 8 év után – akár egymillió forint különbség is adódhat az egyes tagok megtakarításai között – azonos egyéni befizetés mellett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.