Belföld

Kudarcba fulladta fuvarozók érdekegyeztetése

Eredménytelen volt a fuvarozó érdekképviseletek és a kormányzati szervek egyeztetése a hegyeshalmi kamionterminál használata ügyében - tudta meg csütörtökön az MTI az érintettektől.

Az egyeztetés eredménytelensége miatt az érdekvédelmi szervezetek felszólították a fuvarozókat, hogy péntek 10 órától a hegyeshalmi kamionparkolóban a kényszerű várakozás idejére a parkolót üzemeltető gazdasági társaság díjigényét utasítsák el, a díjfizetést tagadják meg.


A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete (NiT-Hungary) tájékoztatása szerint azért javasolják ezt a fuvarozóknak, mert “kudarcba fulladtak a hegyeshalmi határátkelőnél létesített és üzemeltetett kényszerparkoló igénybevételével kapcsolatos tárgyalások” a GKM, a VPOP, és az Állami Autópálya Kezelő társaság között.


Az Állami Autópálya Kezelő Rt. – az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint – azonban meglepetéssel fogadta az MKFE és a NiT-Hungary sajtóközleményének értékelését, miszerint a “tárgyalások kudarcba fulladtak” volna. Az ÁAK jogszerűtlennek és elsietettnek tartja a fuvarozók felhívását arra, hogy tagjaik ne fizessenek a kamionterminál használatáért, mert ez saját munkavállalóik érdekeit sem szolgálja, valamint meghiusítja az ÁAK Rt-nek a biztonságos és kulturált közlekedésért tett erőfeszítéseit, amelyeket jogszabályok is rögzítenek.


Az MKFE és a NiT Hungary közleménye szerint továbbra sem zárkóznak el a végleges megoldást kereső tárgyalásoktól, míg az ÁAK Rt. megfogalmazásuk szerint “a GKM Közúti Főosztálya, a VPOP és más hatóságok bevonásával kész a tárgyalások folytatására, a következő találkozót péntek délelőttre tűzte ki”. A két fuvarozói érdekképviselet és a hatóságok hétfői tárgyalásán abban maradtak a felek, hogy másnapra a fuvarozók kidolgozzák a hegyeshalmi kamionterminál átmeneti, háromhetes üzemeltetése finanszírozásának módszertanát, ami lehetővé teszi, hogy a kamionosok péntektől három héten át ingyen vehessék igénybe a parkoló szolgáltatásait.


Elképzelésük szerint a Pannonsped magáncég által beruházott és üzemeltetett kamionterminál üzemeltetési költségeit az ÁAK, a GKM, a VPOP, a PM, és a két fuvarozói érdekképviselet között kellene megosztani, átmenetileg, amíg eldőlne, hogy melyik hatóság üzemeltesse az véglegesen és fedezze a költségeket. A GKM, az MKFE és a NiT-Hungary október 1-jén részleges megállapodást kötött, amely szerint a torlódásmentes időszakokban biztosítani kell a teherforgalom akadálytalan és ingyenes áthaladását a parkolón.


A következő tárgyalásig a torlódásos időszakokban 30 perces időtartamra a parkoló használata díjmentessé vált. A hegyeshalmi kamion-parkolót üzemeltető Pannonsed Kft. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a parkoló jogszerűen, a szakhatósági engedélyekben foglalt feltételeknek mindenben megfelelően működik. A parkolóban kizárólag a ténylegesen igénybe vett szolgáltatásokért számítanak fel díjat, amely hazai és nemzetközi összehasonlításban is szerény mértékű.


A Pannonsped szerint a kamionparkoló működési feltételeit úgy alakították ki, hogy a torlódásmentes időszakban a tehergépkocsik várakozás nélkül, díjmentesen haladhatnak át a parkolón. Torlódás esetén a parkolóba behajtó gépkocsik fél óráig ingyenesen tartózkodhatnak a parkolóban és használhatják annak létesítményeit.


Félórás várakozást követően a kamionok a parkolót napi nettó 1200 forint ellenében használhatják. A hazai és nemzetközi jogszabályok alapján soron kívüliséget élvező szállítmányok minden forgalmi helyzetben díjmentesen, soron kívül haladhatnak át a parkolón – tartalmazza a Pannonsped Kft. MTI-hez eljuttatott közleménye.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik