Belföld

Korrupció a sajtó munkatársai körében

Nemzetközi összehasonlításban is büszke lehet az Európai Unió tagországainak a sajtója arra, hogy viszonylag alacsony a korrupció szintje a sajtó munkásai között.

A legfrissebb bizonyíték erre az a felmérés, amelyet 66 országról készített egy amerikai vezetésű nemzetközi csoport a Hürriyet című török napilap támogatásával. Bécsben október közepén ismertették az amerikai professzorok bevonásával készített felmérés adatait, s büszkén állapították meg, hogy az osztrák sajtó az ötödik legmegvesztegethetetlenebb a listán olyan országok társaságában, mint az Egyesült Államok, Kanada, Belgium, Hollandia és Svédország.

A tanulmány legfőképpen abból a szempontból vizsgálta a különféle országok tömegtájékoztatását, hogy azokban milyen gyakran fordul elő “a csak pénzért tájékoztatunk valamiről” esete, mennyire általános az a gyakorlat, hogy a tájékoztató eszközök nyerészkedni szeretnének munkájuk során, s nem a közvélemény tájékoztatásának a szándéka áll az első helyen tevékenységük irányának a meghatározásakor és a témaválasztáskor.

A tanulmány szerint a legkevésbé korrupt a finn sajtó, amelynél 4,88 – a különféle módszerek összessége alapján kiszámított – “korrupciótlansági mutató”. Dánia, Új-Zéland és Svájc a második helyre került 4,75-ös mutatóval, a harmadikra pedig Németország, Izland és Nagy-Britannia 4,63-mal. A negyedik a sorban Norvégia 4,57-es eredménnyel, majd az ötödiken Ausztria, az Egyesült Államok, Kanada, Belgium, Hollandia és Svédország áll 4,5-ös értékkel.

Az EU-tagállamok közül Írország és Olaszország került a 7. helyre 4-es értékkel, majd a 8. helyen Spanyolország áll 3,88-as, a tizediken Franciaország és Portugália 3,75-ös mutatóval. Görögország 3,63-as mutatójával a 11. helyre került.

A jövő év májusában csatlakozó országok közül Ciprus mutathatja fel ezen a téren a legjobb eredményt, hiszen már megelőzőtt olyan EU-tagországokat, mint Franciaország, Portugália és Görögország, ugyanis 3,86-os értékkel a 9. helyet foglalhatja el. Észtország a 12. lett 3,5-ös értékkel, Magyarország pedig a 14. helyre került 3,25-ös mutatóval. A lettek és a szlovákok a tizenhatodikak lettek 3,13-mal, míg Csehország, Litvánia és Szlovénia a 17. helyre került egységesen 3-as értékkel. Lengyelországnak meg kellett elégednie a 18. hellyel, mivel mutatója csak 2,88-as értéket ért el.

A lista végére került Kína, amely csak 0,75-ös eredményt tudott felmutatni. Alig valamivel jobb eredményt ért el Szaúd-Arábia az 1,29-es, vagy például Vietnam az 1,38-as és Pakisztán az 1,5-ös eredménnyel. Első pillantásra kiváló eredménynek tűnhet, hogy 66 ország sorában az EU tag- és tagjelölt országai szempontjából a 18. hely a legrosszabb eredmény. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az azonos eredmények miatt csak 33 hely sorsán osztozhattak a felméréssel érintett országok, s a felmérés csak a világ országainak egy részére terjedt ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik