Belföld

Kevesebbet keres egy képviselő a titkárnőjénél

Megfenekleni látszik az a brüszszeli törekvés, amely az európai parlamenti képviselők javadalmazásának egységesítését célozza - olvasható a Világgazdaságban. Így könnyen lehet, hogy EP-képviselőink kezdetben harmadannyit fognak keresni, mint az EU-intézményekbe felvételt nyerő magyar titkárnők.

Brüsszeli értesülések szerint a jelenlegi – 2004 júniusáig tartó – ciklusban már aligha kerülhet pecsét az EU-képviselők javadalmazását és jogállását egységesíteni hivatott tervezetre. Ennek lényeges eleme, hogy a tizenötökben jelenleg a nemzeti parlamentben megszokotthoz igazodó – és ily módon 2964 és 10 974 euró között változó – képviselői alapfizetés egységesen 8671 euróra változna.

A magyar eurohonatyák így – az egységes szabályozás hiányában – a Brüsszel által javasolt összeg alig tizedére, 772 eurós alapfizetésre számíthatnának. Ez nemcsak a német vagy francia kollégák javadalmazása mellett törpül el, de annak az öszszegnek is alig több mint harmadát jelenti, amelyre az Európai Bizottsághoz kerülő magyar titkárnők számíthatnak. (Hazánkból 240 jelentkező kerülhet fel arra a listára, amelyről az uniós intézmények titkárnőit rekrutálják majd; e kategóriában a havi alapfizetés 2322 euró.)

A látványos anomáliára megoldást jelentene persze az is, ha a magyar országgyűlés a hazainál magasabb alapilletményt szavazna meg a Strasbourgba kikerülő képviselőknek. Az uniós rendelkezések ugyanis mindössze azt írják elő, hogy az EP-képviselőknek nem fizethetnek kevesebbet a tagországok, mint az otthoniaknak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik