Belföld

Jobb volt a vártnál az euróövezet ipari termelése

A tizenkét tagú euróövezetben az ipari termelés augusztusban 0,4 százalékkal csökkent júliushoz képest, és 0,1 százalékkal volt magasabb a tavaly augusztusinál - közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken.

Az elemzők 1,1 százalékos havi csökkenésre és 0,8 százalékos tizenkét havi visszaesésre számítottak. A felülvizsgált adatok szerint júliusban 1 százalékkal nőtt az ipari termelés – a korábbi 0,6 százalék helyett – az euróövezetben júniushoz képest, és 0,8 százalékkal volt magasabb a tavaly júliusinál.


Az éves szintre korábban 0,3 százalékos esést közöltek. Júniusban 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest, és 1,6 százalékkal esett vissza az egy évvel azelőttivel összevetve. Az augusztusi becslések szerint, országonkénti bontásban a legdinamikusabban az ír ipar növekedett: 16,5 százalékkal a júliusi becsült 3,8 százalékos visszaesést követően.


Az euróövezet országainak többségében az előző hónaphoz képest csökkenést mutatott az ipar teljesítménye, Írországon kívül csak Hollandiában és Olaszországban emelkedett. Elemzők szerint az adatok azt mutatják, hogy az ipari termelés gyengesége hamarosan a múlté.


Ezt mutatja az euróövezeti feldolgozóipar Reuters kezelte beszerzőimenedzser-mutatója is, amely már 50,1 pont volt szeptemberről, február óta első ízben és az idén másodszor jelezve ismét az ágazat teljesítményének szerény javulását. Augusztusban 49,1 pont volt a mutató, akkor második hónapja jelezte a teljesítmény romlásának lassulását. Júliusban 48,0 pontot jelzett az index, öt hónapja először emelkedve.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik