Belföld

Jelentősen növeli exportját a Lukoil

Az orosz Lukoil olajtársaságnál csütörtökön közölték, hogy idén 25 százalékkal 64 millió tonnára növelik olaj- és olajtermékexportjukat. Ez a Lukoil termelésének 80 százaléka lesz.

A cég közleménye szerint növelik a beruházásokat külföldi finomítóikban, a profit növelése végett. A közlemény szerint a külföldi olajfeldolgozó vállalkozásokra 348 millió dollárt költenek az idén, háromszor annyit, mint tavaly.

Ennek eredményeként már az idén jobb eredményeket hoznak a külföldi befektetések: pénzforgalmi többletük (EBITDA) várhatóan 250 millió dollár körül alakul, azaz 50 millió dollárral több lesz, mint tavaly. A Lukoil olajkitermelése az idén, elemzők szerint, eléri a napi 1,6 millió hordós átlagot. A legnagyobb orosz olajvállalat, a nemrég egyesült YukosSibneft termelése várhatóan napi 2,35 millió hordó az idén.

Egy nappal korábban Viktor Hrisztyenko orosz miniszterelnök-helyettes még arról szólt moszkvai sajtóértekezletén, hogy a világ második olajtermelője, Oroszország nem akar napi 9 millió hordónál sokkal több olajat termelni, mert nem érdeke a tartalékok gyors kimerítése. Szeptemberben az orosz olajtermelés átlagosan napi 8,73 millió hordó volt.

“Azt hiszem, 2006-08-ban elérjük az évi 450 millió tonnás, azaz napi 9 millió hordós plafont, és azt fenn is tartjuk elég sokáig” – mondta Hrisztyenko. A nyolcvanas évek közepén a Szovjetunió olajtermelése elérte a napi 12 millió hordót, majd a kilencvenes évekre, a berendezések elavulása miatt, napi 6 millió hordóra esett vissza. Piaci elemzők szerint az orosz olajtermelés már jövőre elérheti a napi 9 millió hordót, és a Hrisztyenko által említett időre akár a napi 12 millió hordót is megközelítheti, ha megépülnek a tervezett új vezetékek és az olaj ára magas marad.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik