Belföld

Helyet kell keresni a radioaktív szemétnek

Ha minden a tervek szerint történne, 2007-re telne meg a paksi atomerőmű ideiglenes hulladéklerakója. Egyelőre azonban a szakemberek sem tudják, hogy az áprilisi paksi üzemzavar, illetőleg annak elhárítása kapcsán mennyi, korábban nem várt atomhulladék keletkezik - írja a Magyar Hírlap.

Az biztos, hogy a kár felszámolásához használt eszközök, védőruhák és folyadékok növelik a kis és közepes radioaktivitású hulladékok mennyiségét. Ezeket pillanatnyilag keletkezésük helyén, a paksi atomerőmű területén helyezik el, átmeneti jelleggel, tömörítve, hordókban.

Normál üzemmenettel számolva a jelenlegi tárolók 2007-ben megtelnek, de ha sok hulladék keletkezik az orosz TVEL cég által végzett elhárítási munkák során, lehet, hogy korábban. Ezért is volna fontos, hogy mielőbb megkezdődjön a végleges lerakó megépítése. A várakozás ugyanis azzal járhat, hogy Pakson milliárdokat költenek a jelenleg tároló bővítésére, miközben az Unió ajánlásának megfelelően 2013-ig mindenképpen pótolni kell ezt a hiányosságot.

A geológiai kutatások alapján megfelelőnek látszó helyszínt, a Tolna megyei Bátaapáti térségét már kiválasztották. “A felszíni kutatások után jövőre mélységi vizsgálatok következnek” – mondta Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Társaság vezetője.

A kutatási program befejeztével lakossági és parlamenti jóváhagyás kell a tároló megépítéséhez. (Az eddigi kutatások hatmilliárd forintba kerültek.) Pillanatnyilag az utóbbi megszerzése látszik nehezebb feladatnak. Bátaapáti és a környező falvak lakosságának többsége ugyanis elfogadni látszik a beruházást

Ajánlott videó

Olvasói sztorik