Belföld

Elkelt a Hajógyári sziget

A Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. üzletrészének értékesítésére kiírt privatizációs pályázatot az Ercorner Kft. nyerte, amely 66,79 százalékos üzletrészért 4,6 milliárd forintot fizet - közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő RT. igazgatóságának döntését Farkas Andrea, a szervezet szóvivője.

A pályázatra két társaság adott ajánlatot, és a Plaza Centers 100 százalékos tulajdonában álló Ercorner Kft. 4,6 milliárdos ajánlata kedvezőbb volt, mint a Hermes Faktor Rt.-é – mondta az MTI érdeklődésére Farkas Andrea. Az adásvételi szerződés megkötésére hamarosan sor kerülhet. A vételár december elsejéig folyik be a privatizációs szervezet számlájára – tette hozzá a szóvivő.

Az ÁPV Rt. a májusi eredménytelen pályázatot követően július 17-én hirdette meg a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. állami tulajdonban lévő részét. Az új pályázatban az eredeti 6,6 milliárd forintos limitár már nem szerepelt és a bánatpénz is jelentősen csökkent, 100 millió forintra mérsékelték az első pályázatban szereplő 660 millió forintról. A pályázaton a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. 66,79 százalékát kitevő, 2,381 milliárd forint névértékű tulajdonrészt értékesítette az ÁPV Rt.

A Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. a 118 hektáros Hajógyári Sziget egyharmadát birtokolja a rajta lévő 48 kisebb-nagyobb épülettel együtt. Ezek a korábbi hajógyári műhely- és egyéb épületek jelenleg irodákként, vendéndéglátóhelyekként, sportteremként, stúdióként szolgálnak. A kft. tevékenységébe tartozik az ingatlanok bérbeadása, az infrastruktúra karbantartása, az épületek fenntartása, korszerűsítése is.

A kft. árbevétele 2002-ben 790 millió forint, nyeresége 190 millió forint volt. A társaság törzstőkéje 3,565 milliárd forint, saját tőkéje 3,629 milliárd forint. A hollandiai bejegyzésű, budapesti székhelyű Plaza Centers (Europe) B.V a NASDAQ-on jegyzett Elbit társaságon keresztül kapcsolódik a Europe Israel Ltd. csoporthoz, amelynek részvényei a tel-aviv-i tőzsdén forognak.

A Plaza Centers eddig mintegy 500 millió eurót fektetett be Magyarországon, ahol 15 plazát üzemeltet, s tulajdonosa az első magyarországi bevásárlóközpontnak, a Duna Plaza-nak is. A Plaza Centers vezetése korábban úgy nyilatkozott, hogy a következő két évben a kontinensen további 13 plazát építenek, ebből egyet Veszprémben, a többit Lengyelországban, Csehországban és Görögországban.

A cég a magyar szállodapiacon is hamarosan megjelenik, az egykori Balettintézet korábban megvásárolt épületében létesülő 200 szobás luxushotel várhatóan 2003 végére, 2004 elejére készül el. Ebben a 35 millió eurós beruházásban a Plaza Centers mellett a Europe Israel egy másik leányvállalata, valamint a világszerte 70 ezer szállodai szobával rendelkező Red Sea Hotels is részt vesz. A Plaza Centers bevétele jelenleg eléri az 50 millió eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik